Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beredskapen höjd för att klara väderkaoset – så här såg det ut i trafiken under morgonen

 
Väderkaos i november
Visa alla artiklar

Natten till torsdagen rasade träd över vägarna i Medelpad och snöblandat regn och snöhögar som ännu inte hunnit röjas bort gör det svårt för både gång- och vägtrafikanter att ta sig fram under torsdagen. Kommunerna och räddningstjänsten samarbetar för att planera hur de ska arbeta under torsdagen och eventuellt framåt.

TV: Livesändning klockan 07.40 från väderkaoset i Medelpad.

TV: Trafikkaos mitt i centrala Sundsvall, torsdag den 23 november.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för svårt väderläge i Västernorrland. Det innebär i det här fallet snöfall och drivbildning, vilket kommer att kunna medföra långvariga strömavbrott och svåra trafiklägen.

Flertalet elbolag samt Trafikverket har höjt beredskapen för att kunna hantera konsekvenserna under torsdagen.

– Vi hade förberett oss för bygga upp en stab med olika arbetsuppgifter vid större händelser, men det blev inte riktigt som vi trodde, säger Torbjörn Toresson, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

Beredskapen innebär inte att invånarna inte kommer att märka någon skillnad. Alla som ska ge sig ut under torsdagen kommer att få det svårt att ta sig fram oavsett val av färdmedel eller för den som tar sig någonstans till fots.

– Det värsta för oss skulle vara mycket vatten, för det har ingenstans att ta vägen eftersom marken är frusen och det blir halt. Det skulle innebära fara för kraftledningar och strömavbrott, säger Torbjörn Toresson.

Klockan 7.30, under torsdag morgon, ska räddningstjänsten ha ett internt möte för att gå igenom prognoser. De har varit i kontakt med kommunernas ansvariga och räddningschef i beredskap, som arbetar tillsammans med kommunerna i Medelpad och Sollefteå, Härnösand och Kramfors.

– Det är jättesvårt med prognos, säger Torbjörn Toresson.

Liverapport: Följ vår rapportering om väderkaoset