Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgivning om Henvålen

/
  • Nästan två mil från allmän väg ligger Henvålen i en speciell karaktär av fjällmiljö.
  • Sammanlagt uppgår investeringen i Henvålens jaktanläggning till cirka 225 miljoner kronor.
  • Fjällanläggningen Henvålen.
  • I huvudbyggnaden finns bland annat kök och sällskapsrum.
  • I huvudbyggnaden finns bland annat kök och sällskapsrum.

Kontakter pågår med de som har intresse av att köpa SCA:s anläggning Henvålen, med tillhörande jaktmarker och nyuppförda byggnader i klassisk Härjedalsstil.
– Någon köpare är inte klar än men ett antal intressenter har anmält sig, säger Björn Lyngfelt, informationschef på SCA.

Annons

– Ägareföretaget jobbar med det här, där SCA, Handelsbanken och Industrivärden är delägare.

Man strävar efter att hitta en lämplig ägare och komma fram till ett lämpligt pris.

När Maths O Sundqvist drabbades av ekonomiska problem efter finanskrisen togs Henvålen över av SCA 2012. Sundqvist hade inlett en förädling av fastigheten, som består av 9 400 hektar jaktmark, och SCA fullföljde planerna.

MER: TV: Se SCA:s omtalade jaktanläggning

Läs också: SCA-jakt fortsätter – men inte i styrelsens regi

Fastigheten hamnade i skottgluggen under våren efter ifrågasatta jaktresor, sedan toppar inom näringslivet flugits in med affärsflyg och helikoptrar.

I januari lämnade Sverker Martin-Löf SCA:s ordförandestol och bolagets vd Jan Johansson meddelade att Henvålen kan komma att säljas innan han själv avgick.

Enligt SCA:s informationschef Björn Lyngfelt blir det inte frågan om någon "garageutförsäljning" till vilket pris som helst.

– Ett antal intressenter har hört av sig och vad jag förstår värderar man vad de är beredda att bjuda och hur alternativen kan se ut, säger Björn Lyngfelt.

Henvålen Fjällgård AB är namnet på jaktanläggningen som SCA äger till 60 procent och som alltså innefattar knappt 10 000 hektar på fri mark samt byggnaderna. Resterande 40 procent har sålts till Industrivärden och Handelsbanken.

En vink om prisnivån framgår av följande:

Investeringsbeloppet för upprustning av Henvålen uppgår till cirka 225 miljoner, varav SCA:s del är cirka 145 miljoner, enligt en granskningsrapport som bolaget lät göra när det blåste som mest runt jaktresorna.

Till det kan tilläggas att fastigheten ligger i ett naturreservat med en mosaikartad blandning av fjäll, urskog och myr vilket ger en mycket speciell karaktär. Skogsområdena är klassade i näst högsta skyddsklass i Naturvårdsverkets inventering av fjällurskog så avverkningspotentialen är obefintlig.

Artikeln publicerades första gången 11 juni 2015 i Länstidningen Östersund LTZ.se.

Annons