Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erica har jakt och skytte i blodet

/
  • 14-åriga Erica Janssons stora intresse är jakt och skytte.
  • I fem år har Erica Jansson tävlat i 22-skytte. I år har hon även börjat med hagel, en gren hon vill satsa mer på framöver.

Erica Jansson var med på sin första älgjakt innan hon fyllt 2 år, och hon började tävla i skytte när hon var 9. Möt 14-åringen som älskar jakt och slår de flesta gubbarna på skjutbanan.

Annons

Erica Jansson har jakt och skytte i blodet. Hennes pappa har varit med i landslaget i nordisk trapp och tog tidigt med Erica både till skjutbanan och på jakt.

– Jag kommer inte ihåg det själv men har sett bilder från min första älgjakt när jag var 1 1/5 år. Jag blev buren i en blå ryggsäck, säger Erica.

Och numera vill hon inte missa den årliga älgjakten.

– Jag har gått med hund sedan jag var liten. Det är så kul. Jag sitter aldrig på pass, jag tror jag suttit tio minuter en gång.

För ett år sedan tog hon jägarexamen, allt utom högviltsskyttet. Det väntade hon med till i år, och även det klarade hon utan problem nu i augusti. För skjuta kan hon.

I fem år har hon tävlat i kaliber 22-skytte. Förra året vann hon Landbys cup i sin klass. I år – när hon gick upp till klassen där man inte längre tillåts använda stöd för bössan – slutade hon trea.

– Det var jättebra. Något krav på mig att jag skulle vinna i år hade jag inte. De som kom före mig är äldre än mig, säger hon.

I år har hon även testat på att tävla i hagelskytte. En gren som hon tänker att hon ska satsa mer på framöver.

– Det är riktigt, riktigt kul, men svårare än 22-skytte.

Hon har en liten dröm att kanske en dag gå i pappas fotspår och nå landslaget i nordisk trapp. Kanske kan hennes tävlingsinstinkt ta henne ända dit.

– Jag brukar bli riktigt sur när jag förlorar, det har jag ärvt av pappa.

Mer läsning