Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berglund välkomnar tiggeriutspel

Moderaterna vill förbjuda organiserat tiggeri och göra det enklare att avhysa tiggare.
Utspelen på DN Debatt välkomnas av Sundsvalls oppositionsråd, som samtidigt medger att vad som räknas som organiserat tiggeri inte är glasklart.
– Vi får inte vara naiva och tro att det inte förekommer, säger Jörgen Berglund.

”Lösningen på problemen är inte att stå passiva inför ett ökande tiggeri”, skriver före detta justitieministern Beatrice Ask och partisekreteraren Tomas Tobé på Dagens Nyheters debattsida i dag.

M-topparna vill bland annat att ordningslagen, regler för bosättning och avhysning ska ses över.

Förslagen om skärpta lagändringar välkomnas av partikollegorna i Sundsvall.

– Jag tycker att det här ligger i linje med det många kommuner efterfrågar runt om i Sverige, säger Jörgen Berglund.

Något förbud mot enskilda personer som tigger är inte aktuellt i förslaget, som ska läggas fram på partiets stämma i höst.

Läs också: Dubbelt så många tiggare i sommar

På frågan om vad som räknas som organiserat tiggeri svarar Jörgen Berglund att det är en "definitionsfråga".

– Det är klart att alla absolut inte faller in under organiserat. Men det är klart att det finns de som gör det. Det finns organiserade ligor. Det är det man vill komma åt, säger han.

Partiet vill också att kommuner ska kunna ha ordningsvakter som ser till att illegala boplatser inte hålls permanenta.

Läs också: Då skulle kungen ställa in

– Man ska komma ihåg att det är en polisiär uppgift. Men i bland måste man ha extra resurser och då är det upp till kommunen. Nu sitter inte jag i majoritet. Men enligt mitt sätt att se är det ingen bra lösning med permanenta husvagnsläger, säger Jörgen Berglund.

Han håller inte med om att utspelen skulle vara populistiska.

– Nej, det tycker jag inte. Det är en problematik som väldigt många kommuner i Sverige står inför. Det här är absolut en del av lösningen. Men jag vill betona att det inte blir lösningen på fattiga människors situation. En stor del av dem som kommer hit är diskriminerade i sina hemländer. Det är fortfarande där lösningen ligger.

Hur ser du på den nuvarande situationen i Sundsvall?

– Det är ingen bra situation för de som tigger. Vi får inte glömma deras perspektiv. Men det handlar också om det ansvar vi har för våra medborgare och det samhället vi har.

Läs också: EU-migranter söker sommarjobb

Men Berglund får mothugg.

Elin Nilsson, fullmäktigeledamot i Sundsvall och förste vice distriktsordförande i MUF Västernorrland, sågar Moderaternas förslag:

– Självklart innehåller det en viss grad populism. Man gör problemet så mycket enklare än vad det är. Det går inte att lagstifta bort fattigdom. Det finns inga konstigheter i att de som kommer hit och tigger samarbetar med varandra. Det största problemet är att de (Beatrice Ask och Tomas Tobé, reds anm.) inte preciserar vad som ska vara olagligt.

Är du besviken på Jörgen Berglunds uppfattning?

– Nej det är jag inte. Han har rätt till den åsikten och jag vet att det finns fler kommunpolitiker runt om i Sverige som håller med. Men jag tycker det är onyanserat. Jag tror inte att det här förslaget löser några problem på sikt.