Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berglunds sista minuten-plan: Så ska förslaget på gamla E4 stoppas i dag

Nu ska beslutet fattas om gamla E4.
Jörgen Berglund (M) försöker in i det sista stoppa beslutet.
– Jag kommer att yrka återremiss, ärendet måste utredas mer, säger han.

Annons

Läs mer: Så tycker partierna om gamla E4-dragningen

Turerna om gamla E4 fortsätter och på tisdagen kommer kommunfullmäktige att fatta beslut i frågan.

Den politiska majoriteten har bestämt att de kommer att stödja det ursprungliga förslaget. Det innebär att två filer på den omdebatterade sträckan på gamla E4 genom centrum kommer att försvinna.

Ett beslut som inte gillas av alla.

Moderaterna med Jörgen Berglund i spetsen försöker nu stoppa förslaget. Han kommer att yrka på att ärendet återremitterats.

– Vi tycker att det är viktigt att det finns underlag som är jämförbara och det anser vi att det inte finns i dag. Vår egen koncernstab skriver att underlaget inte är jämförbart mellan de tre alternativen, säger han.

Vad vinner ni på en återremiss?

– Vi vinner kunskap. Det är jätteviktigt som politiker att det finns ett beslutsunderlag som man känner sig trygg med. Medborgarna ska veta att vi har alla fakta på bordet.

Handlar det inte bara om att förhala beslutet?

– Nej, beslutet kommer att fattas i vilket fall som helst och då är det viktigt att det beslut som tas bygger på fakta.

Vad vill ni ha?

– På den delen av gamla E4 som i dag är föreslagen som enfilig vill vi gärna ha två smala körfält.

Han riktar även kritik mot den Peder Björk (S) och den politiska majoriteten.

– Man har ensidigt tagit parti för tjänstemannaförslag och man har tagit en snäv vinkel.

Läs mer: Motormännen rasar mot E4-beslutet: "Nästan så man skulle vilja ha folkomröstning"

För att en återremiss ska bli aktuell måste Moderaterna få minst 27 röster. Fem partier stödjer den ursprungliga planen. Liberalerna har ännu inte tagit ställning och Sverigedemokraterna vill inte förändra något på sträckan. Skulle Berglund få med sig dessa partier är återremissen ett faktum.

Kommunalrådet Peder Björk är kritisk till Berglunds hållning.

– Det är ett märkligt förhållningssätt av Moderaterna. Jag hade välkomnat en egen idé om hur de skulle vilja se det här utvecklas. Tydligen vill de hellre medverka till att dra den här frågan i långbänk och jag ser inget skäl till en återremiss. Det vi ska göra nu är att lämna en inriktning på hur vägen ska omvandlas. Sedan ska Trafikverket i detalj gå igenom allt där alla får möjlighet att yttra sig, säger han.

Läs mer: Beskedet: Gamla E4 i Sundsvall blir stadsgata – två körfält försvinner

Vad händer om frågan skulle återremitteras?

– Då måste vi snabbt behandla frågan och få upp den i fullmäktige. För vi kan inte riskera att vi sätter halt för bostadsbyggandet eller riskera omvandlingen av resecentrum. Men tyvärr har Moderaterna haft ett förhållningsätt i flera frågor som handlar om förhala och fördröja.