Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergman bäste svensk i vc-premiären

Det blev ingen svensk fullträff när skidskyttarnas världscup startade i Östersund.
Carl-Johan Bergman blev bäste svensk på nionde plats men bäst av allt – Bergman var äntligen nöjd med sitt skytte.

– Visst blev det två bomskott – och det var också två dåliga skott. Men det viktigaste av allt var att jag kände att jag hade rätt känsla på skjutvallen. Jag sköt lugnt och rätt säkert och stressade inte iväg skotten, sade han.

Efter flera mardrömssäsonger där skyttet blivit allt mer osäkert tvingades Carl-Johan Bergman göra helt om och börja bygga upp sin skjutteknik från grunden.

Nu blev återkomsten på skjutvallen för den nye skytten Carl-Johan Bergman ingen dans på rosor.

– Jag bommade redan på första liggande, men jag höll ihop skyttet riktigt bra trots bommen. Sedan slarvade jag iväg första skottet på första stående, men sedan gjorde jag allt rätt.

Bergman var illa ute även på andra liggande skjutningen.

– Det var en patron som strilade och satte sig på tvären. Jag tappade lite tid, men jag fick loss patronen och kunde också hålla full fokus på skjutningen efter den fadäsen. Skönt! Riktigt skönt.

Bergmans skjutlärare – den olympiske mästaren Jonas Edman var också nöjd med Bergmans insats.

– Det var extra starkt av Bergman att komma igång och skjuta så bra efter patronstrulet. Det här var en helt godkänt skjutinsats av Carl-Johan. Han går stärkt från den här tävlingen, konstaterade Jonas Edman.

Det snöade rejält över Östersund och det blev rejält moddigt i skidspåren.

– Det är inte alls ett före som passar mig. Jag vill ha stenhårda spår. Nu känns det som om det blev ett väldigt långt distanslopp eftersom det var extra kämpigt att slita sig fram i snömodden, men jag tycker trots allt att jag pinnade på rätt bra, sade Carl-Johan Bergman.

Det stora svenskhoppet Björn Ferry fick nöja sig med en 17:e plats efter totalt tre bomskott.

– En betydligt bättre start än förra säsongspremiären, men jag har inte råd att skjuta tre bom för att vara topp-tio, konstaterade Ferry.

Den svenske förbundskaptenen Staffan Eklund var rätt nöjd med premiärinsatsen trots att ingen av hans åkare förmådde blanda sig i den riktiga toppstriden.

– Distansen har aldrig varit Sveriges paradgren, Vi visade att vi vill vara med i alla fall – Bergmans niondeplats är det bästa han presterat sedan i början av december föra året.

Tysken Michael Greis vann överlägset med drygt 50 sekunders marginal till de båda norrmännen Alexander Os och Emil Hegle Svendsen.

Den norske skidskyttekungen Ole Einar Björndalen som vunnit flest världscuplopp av alla skidskyttar fick nöja sig med en 24:e plats efter totalt fem bomskott.