Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergman firas i hela Sverige

Nyproducerade kortfilmer i Bergman-anda, dokumentärer om personen och konstnären Ingmar Bergman och samarbeten med skolor kommer att fylla 2018. Året då Bergman skulle ha fyllt 100 år.

Filmerna har digitaliserats, outgivna texter blir böcker och flera nya dokumentärer produceras om Ingmar Bergman till 2018. Programmet presenterades mitt i en utställning av kostymer från Bergmans filmer på Hallwylska museet i Stockholm som har tjuvstartat Bergmanåret.

Men Katinka Faragó, produktionsledare och producent för flera av Ingmar Bergmans filmer, vill lyfta fram hans personliga egenskaper till 100-årsjubileet.

– Hans främsta egenskaper var noggrannheten och ödmjukheten. Ingen talar om hans ödmjukhet, men han sade aldrig "jag är bäst" och "jag är störst", säger Katinka Faragó.

Förutom att Bergmans egna filmer ska visas görs också en rad kortfilmer i Bergmans anda av kända regissörer som Tomas Alfredson och Pernilla August. "Bergman revisited" heter projektet och den första kortfilmen har premiär på söndag. "Fettkölen" heter den och är en satir gjord av Liv Strömquist och Jenny Magnusson.

Film -, tv- och teaterbranscherna är några av de yrken som har skakats av berättelser om sexuella övergrepp under metoo-kampanjen. Katinka Faragó tror att Ingmar Bergman hade reagerat på det som kommit fram om han hade levt i dag.

Hon berättar att vid inspelningen av "Höstsonaten" så ringde Ingrid Bergman till sina döttrar och sade att "ni måste komma och kolla för det är bara kvinnor i inspelningsteamet".

– Så var han alltså, han var mycket för kvinnor. Utan att tafsa - det skulle han aldrig göra, säger Katinka Faragó.

Förlaget Norstedts ger ut 40 böcker med Bergmans texter och alla Bergmanfilmer kommer att finnas tillgängliga på biodukar runt om i landet.

Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman menar att det går att fira mer än bara ett år. Han säger att svenskarna alltid har varit den mest svårflörtade publiken, men att det börjar vända.

- Lite cyniskt så tror jag att det har vänt från när han dog. Då såg svenskarna att han var på första sidan i New York och överallt och då gick det upp för många vilken betydande konstnär han är, säger Jan Holmberg.

Men han tror också att det gör skillnad att det nu kommer en generation som inte har växt upp i skuggan av allt som Ingmar Bergman gör.

- De har växt upp utan Bergmans storhet som en våt filt över sig, säger Jan Holmberg.

Matilda Träff/TT

Fakta: Bergmanåret i urval

December 2017:

Utställningen "Bergman på modet, Kvinnoroller och kostymer i Bergmans filmer" pågår på Hallwylska museet.

Januari 2018:

Böckerna "Ingmar Bergmans skrifter", "Författaren Ingmar Bergman" och "Se Bergman" ges ut.

En Bergmanretrospektiv på Cinemateket i Stockholm som pågår året ut invigs.

Föreställningen "Trämålning" åker på Sverigeturné.

Februari 2018:

Boken "Ingmar Bergman: En aktion" ges ut.

Maj 2018:

Scenkonstmuseet i Stockholm inviger en utställning om Bergman.

Juni 2018:

"Bergmankvarteren" på Östermalm i Stockholm avtäcks.

Böckerna "Alla talar om Bergman" och "Ingmar Bergman: A reference guide" ges ut.

Juli 2018:

Ingmar Bergmans 100:e födelsedag den 14 juli firas med ett specialprogram i SVT.

Inspelningen av Mia Hansen-Løves film "Bergman island" inleds på Fårö.

Augusti 2018:

Jane Magnussons dokumentär "Bergman" har premiär.

Oktober 2018:

Pernilla Augusts uppsättning av Linn Ullmanns roman "De oroliga" har premiär på Dramaten.

December 2018:

Premiär för Eva Bergmans uppsättning av "Fanny och Alexander" på Göteborgs stadsteater och Hagai Levis nyinspelning av "Scener ur ett äktenskap".