Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergman sprack på sista skottet

Carl Johan Bergman blev bäste svensk i världscuptävlingarna i Östersund.
Men tiondeplatsen kunde ha blivit betydligt bättre – om han inte missat sitt sista skott.
I stället för att spurta mot mål för en hägrande topplacering tvingades han ta omvägen via straffrundan.

Bergman sköt fullt i liggande och satte de fyra första skotten i sitt stående skyttet. Det allra sista skottet blev dock en rejäl miss.

– Det är skidskyttet när det är som bäst – och sämst. Det är ju alltid ett drama som utspelar sig inne i ens eget huvud när man står där på skjutvallen. Så här i efterhand känner jag att jag inte var tillräckligt bestämd i fingret och tryckte tveksamt iväg sista skottet som blev en rejäl bom, sade Carl Johan Bergman.

Björn Ferry fick en mardrömsöppning på sprintloppet över 10 km – han började med tre bomskott i det liggande skyttet och där försvann alla förhoppningar om en topplacering.

– Det vete fasen vad som hände. Jag hade svårt att få till bössan på inskjutningen. När jag bommade de tre första skotten så var det bara att sikta på ena kanten och hoppas att skotten skulle gå in, sade Ferry, som trots felfritt stående skytte fick nöja sig med en 36:e plats.

Ferry blev även slagen av Mattias Jonsson som med två bomskott åkte in på 32:a plats.

Alla svenska bomskott i lördagens sprinttävling innebär att chansen till en topplacering i söndagens jaktstartslopp är borta för alla utom Carl Johan Bergman.

– Det är ju otroligt tätt mellan åkarna, så visst finns chansen att kunna avancera i resultatlistan. Det gäller att hålla huvudet kallt och inte stressa under de första varven så att man inte slösar på energi för att avancera ett par placeringar. Det är ju fyra skjutningar och det är där och på spurtvarvet som loppet kommer att avgöras, sade Bergman.

Skidskyttekungen Ole-Einar Björndalen har börjat vakna till liv – norrmannen svarade en bra insats då han åkte in på fjärde plats. Men Björndalen blev rejält slagen av sin landsman Emil Hegle Svendsen som vann loppet knappt 13 sekunder före polacken Tomasz Sikora.

– Jag kämpade och gav precis allt jag förmådde. Jag har sällan legat på och åkt så offensivt i spåret, sade den 23-årige norrmannen efter sin sjunde seger i världscupen.

Svendsen, som blev trea i totala världscupen förra säsongen efter Björndalen och ryssen Dimitrij Jarosjenko, gick nu upp i ledningen i världscupen och får bära den åtråvärda gula nummerlappen.

– Den här passar mig perfekt. Jag klär i gult, skämtade Svendsen och såg ut som om han gärna vill vara klädd i gult även efter säsongens sista världscuptävling som kommer att avgöras i Ryssland.

Fransmannen Simon Fourcade var den ende av toppåkarna som sköt helt felfritt, men hans skidåkning var inte tillräckligt vass och han fick nöja sig med tredjeplatsen.