Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergman vågar ladda om som nybörjare

Aldrig någonsin tidigare hade skidskytten Carl-Johan Bergman sett så många svarta prickar sitta kvar på skjutvallen.
Efter sin sämsta skyttesäsong på sex år beslöt sig den 30-årige skidskytten för att ladda om.
– Jag såg mig själv som en nybörjare. Jag bytte gevär och bad om hjälp, berättar Carl-Johan Bergman.

Och hjälpen fanns till hands. Sportskytten Jonas Edman som vann OS-guld i Sydney 2000 hade redan under förra säsongen anlitats som skyttetränare av svenska landslaget.

– Ja, Jonas sade nog samma saker som många andra tränare sagt till mig tidigare. Men nu var jag motiverad och lyssnade på råden. Jag kände att jag har kommit in i en återvändsgränd. Resultaten hade blivit sämre och sämre de senaste åren och då måste man bara ta tag i det, säger Carl-Johan Bergman.

Bergman berättar att han själv insåg att det nog inte var något fel på hans gamla bössa. Det var egentligen inget större fel på hans skjutteknik heller.

– Allt som var fel fanns nog inne i huvudet. Jag hakade upp mig på detaljer. Jag insåg att det bästa var att helt koppla bort allt vad jag lärt mig under alla år som skidskytt och börja tänka och agera som en nybörjare. Då är det så mycket enklare att konsekvent göra rätt saker.

När skyttet gick som tyngst förra säsongen så blev den liggande skjutställningen allt mer komplicerad.

– Nu lägger jag mig bara ned på vallen och är så avslappnad som möjligt. Jag fokuserar mig helt på att släppa iväg skottet när jag är mitt inne i den svarta pricken. Det behöver inte vara svårare.

Kalle Grenemark, numera expertkommentator på SVT, var tidigare skyttetränare för Carl-Johan Bergman och det svenska skidskyttelandslaget.

– Carl-Johan har gjort precis rätt. Han har gått tillbaka till de enkla grunderna och börjat bygga upp en ny stabilitet. Förhoppningsvis får han ett bra gensvar under tävlingarna i Östersund. Skjuter han bra så kommer det att stärka självförtroendet enormt. Om det inte går så bra så har Carl-Johan det lugn och den erfarenhet som behövs för att fortsätta att arbeta konsekvent med skyttet, säger Grenemark.

Carl-Johan Bergman har fått nya ögon på mer än ett sätt.

– Jag har gjort en laseroperation och fått bort ett litet brytningsfel i ögonen. Det har betytt oerhört mycket för mig – men jag skyller inte det dåliga skyttet på mina ögonproblem. Det satt i knoppen, jag tänkte och agerade inte som en skytt ska, konstaterar han.

Skyttet har spelat en stor roll även för herrlandslagets starkaste kort, Björn Ferry:

– För att kunna slå mig in bland de tre bästa i världscupen måste jag genomföra loppen snabbare. Det är svårt att pressa ner åktiderna så mycket mer. Då finns det bara en utväg – att skjuta bättre och snabbare. Jag tror att det är möjligt att kapa tiden på skjutvallen med tre, kanske fem, sekunder på varje skytte utan att träffsäkerheten äventyras, säger Ferry.