Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergsåkerstränaren i tingsrätten: "En rad olyckliga omständigheter"

Markus Pihlström var under onsdagen uppe i Sundsvalls tingsrätt på grund av en stämningsansökan om brott mot arbetsmiljölagen.
Det efter en olycka för två år sedan som inte anmäldes till Arbetsmiljöverket eller Försäkringskassan utan dröjsmål.
Nu kan Bergåkerstränaren tvingas betala 25 000 kronor i böter och fällas för arbets- och miljöbrott.
– En sak har jag lärt mig av det här och det är att hellre anmäla en gång för mycket än för lite till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan, säger Pihlström till Travronden.

För två år sedan skadade sig Markus Pihlström-tränade O.P's Futurum allvarligt då denne blev skrämd av en lastbil på stallbacken.

Samtidigt som hästen blev skrämd kastades den lärling som satt i vagnen av och hamnade på marken.

Lärlingen skadades inte allvarligt och kunde fortsätta att arbeta samma dag som olyckan inträffade medan hästen tvingades sys med 150 stygn, men ingen anmälan till Arbetsmiljöverket eller Försäkringskassan gjordes i samband med olyckan.

– Det var en rad olyckliga omständigheter. Bland annat hade vi inte blivit varnade för att det skulle vara lastbilar på stallbacken den här dagen. Hur som helst gick det bra för min lärling, som fortsatte att jobba under resten av dagen. Däremot skadade sig O.P.'s Futurum allvarligt och fick sys med 150 stygn. Jag hade dock ingen tanke på att anmäla det hela som arbetsskada till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan, säger Pihlström till Travronden.

Lärlingen var vid tidpunkten anställd av Pihlströms O.P.'s entreprenad HB, men det var först 22 januari 2016 som en anmälan om tillbudet lämnades in till Försäkringskassan.

På grund av den sena anmälan stämdes Pihlström av en person i Skåne och under onsdagen var Pihlström uppe i Sundsvalls tingsrätt där han, om han döms, blir skyldig att betala 25 000 kronor i böter.

Om knappt två veckor förväntas domen komma och Pihlström riskerar att dömas för arbets- och miljöbrott.

– Det är just det här med att eventuellt bli fälld för arbets- och miljöbrott när jag själv nästan tycker mig vara ”bäst i klassen” i den grenen. Jag är väldigt noga med arbetsmiljön i stallet och där vi tränar och det samma gäller arbetstiderna. Min personal behöver inte jobba under helgerna och får traktamenten och så när de reser iväg till tävlingar. Det känns viktigt att ha papperen i ordning och man har som arbetsgivare ett stort ansvar. Det här gäller även som amatör med anställd personal, vilket fallet var för mig hösten 2015, säger han.

Pihlström berättar att han under besöket i Tingsrätten fick intrycket av att han kommer att klara sig undan från att betala böter.