Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergsåkerstränaren tar hem favoritstoet – utan att tjäna ett öre: "Det är det minsta jag kan göra för henne"

När leasingavtalet löpte ut klarade Per Linderoth inte att skiljas från Ariel Boko.
För att få behålla sin älsklingshäst i närheten, har han valt att ta över kostnaderna – detta trots att han inte längre tjänar ett öre på henne.
– Det är det minsta jag kan göra för henne, efter allt hon har gjort för mig, säger han.

Vi befinner oss på Ortsjöns hästgård och det är första gången på fyra månader som Bergsåkerstränaren Per Linderoth får träffa älsklingshästen Ariel Boko.

– Så skönt att hon kommit hem igen, det finns inte ord, säger han.

Ariel klipper lätt med öronen när hon hör Pers röst och när hans sambo Susanne Andersson går ut i hagen för att hämta henne så börjar hon springa runt henne och kvasta med svansen.

– Nu är Ariel glad och vill busa med Susanne, säger Per.

Det var 2009 som Per Linderoth fick chansen att leasa Ariel Boko, som då var två år. Sedan började en lång framgångssaga, med många segrar som ledde till att Per kunde bygga upp sin travverksamhet.

Själv håller han till i Åke Svanstedts före detta anläggning i Mellangård.

– Men eftersom Ariel ska betäckas och gå med föl, är det inte ett bra alternativ att ha henne hemma. Vi har tävlingsverksamhet och reser mycket, och det är lätt hänt att vi kan få med oss smitta som inte är bra för en fölmärr. Därför har vi valt att ha henne här i Ortsjön, förklarar Per.

Det var förra året som leasingavtalet gick ut och det var med vemod i hjärtat som Per och Susanne skickade iväg sin älsklingshäst till Frankrike. I februari gjorde hon tre starter som inte gick så bra, hon galopperade från start.

Läs mer: Sista sommaren med Ariel Boko

Något mer tävlande på travbanan blir det inte för Ariel – hennes ägare John Bootsman har bestämt att hon nu ska bli avelssto.

Men i stället för flytt till ägarens gård i Holland, hamnade alltså Ariel i Ortsjön där Per står för hennes uppehälle.

– Jag tvekade aldrig – nu kommer jag att kunna hälsa på henne och ha full koll på hur hon mår. Hon är värd alla pengar i världen.

Per Linderoth har tidigare förgäves försökt köpa Ariel.

– Men ett föl efter henne kan vara värt upp till en miljon, så jag förstår varför John inte vill sälja. Jag hoppas på att få hennes första avkomma i träning och det skulle kännas något extra.

I dagarna fick Per och Susanne ett anonymt brev från en person som skriver att hen både blir tårögd och imponerad av deras handlande. Och eftersom Per och Susanne har så stora hjärtan, ligger det en peng till en vinflaska i kuvertet, men det blev morötter till Ariel Boko i stället.

– Vi skulle gärna vilja komma i kontakt med personen som skickade brevet för att tacka, säger Susanne.