Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besked efter larmen – duschar måste bli tryggare

Smygfilmningar och larm om elever som inte vill vara med på gymnastiken på grund av rädsla för att bli filmade i duschen.
– Någonting måste göras, och det så snart som möjligt, säger humanistiska nämndens ordförande Catharina Karlsson (S).

Annons

I måndags berättade vi om ett medborgarförslag om att insynsskydda alla offentliga duschar, bland annat som en följd av att det finns barn som för att slippa exponera sig avstår från att vara med på gymnastiken.

Och parallellt med det så har kommunens högstadieskolor infört mobilförbud med hänvisning till att det finns ett problem med smygfilmningar.

Två händelser som direkt går att koppla till personlig integritet, och som gör att medborgarförslaget om säkrare duschar nu får starkt politiskt stöd.

– Det ska gå att lösa så att eleverna kan duscha i lugn och ro utan att behöva oroa sig, och verksamheten vet att vi förväntar oss att man gör någonting åt det, säger humanistiska nämndens ordförande Catharina Karlsson (S), som vill se en lösning som fyller sitt syfte.

– Jag tror inte det räcker med duschdraperier utan man måste nog bygga om duschrummen så att det går att låsa om sig, säger Catharina Karlsson.

Barn- och utbildningschef Urban Åström säger att man har inlett en dialog med Åfa, och att man inom kort kommer att börja diskutera mer konkreta åtgärder.

Åfa ser att de behöver ta ett helhetsgrepp över dusch och omklädningsutrymmena, och vi ska träffas på torsdag för att diskutera det här, säger Urban Åström.

Det bör dock ske tämligen omgående, anser Catharina Karlsson, och nämner sommarlovet som en lämplig period för att genomföra nödvändiga åtgärder i duschutrymmena.

– Man kan nog inte göra något omfattande arbete när skolorna är i gång, men innan höstterminen börjar så bör man absolut ha åstadkommit någon form av förbättring, säger nämndordföranden.