Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskedet: De vill ha en norrländsk region

Västernorrlands sju kommunalråd är eniga.
Redan om tre år vill de se en norrländsk region.

Läs också: Splittringen djup i regionfrågan – uppenbart vi inte ska norrut

Budskapet var klart när länets kommuner, ledare inom landstinget och indelningskommitténs ordförande Barbro Holmberg träffades under torsdagen.

De vill att Norrland går samman, redan år 2019.

– En norrländsk region så snart som möjligt, det är vårt gemensamma budskap, säger länets sju kommunalråd, alla Socialdemokrater.

En större region är dels viktigt för att utvecklingen ska stå sig i Norrland, dels för att de som bor här ska ges möjlighet till en avancerad sjukvård.

– I en större region ska vi inte bara samverka, vi kan också samhandla och skapa en kraft som på ett bättre sätt klarar dagens men även framtidens krav på sjukvård och regionala utvecklingsinsatser, säger Erik Lövgren (S), landstingsråd, i ett pressmeddelande.

Den nya regionen uppges inte rasera något gammalt.

– Vi ska bygga något nytt, en ny samhällsorganisation där vi skapar en inomregional balans, så att utbudspunkterna för välfärden säkerställs, säger Lövgren.

Läs också: Norrland – en enhet