Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskedet från Centerpartiet i sjukhusfrågan är glasklart

Ett absolut krav för Centerpartiet är att patientsäkerheten garanteras i hela länet. Alla människor ska känna trygghet oavsett av var man väljer att bosätta sig och vara verksam i Västernorrland. Beskedet från Centerpartiet Västernorrland är därför glasklart. Tre akutsjukhus som samarbetar ska fortsatt finnas i länet och vi ser gärna att en entreprenad prövas av Sollefteå sjukhus.

Centerpartiets landstingsgrupp och distriktsstyrelse föreslår en skattehöjning på 80 öre år 2016 för Landstinget Västernorrland. Det är en absolut nödvändighet för att kunna nå ett nollresultat 2016 och en ekonomi i balans senast 2018. Det medger också en omstart för en hittills misslyckad process och ett nödvändigt andrum under år 2016.

Därpå krävs en bred dialog med alla berörda, där processen ska leda fram till relevanta och kvalitetssäkrade underlag och ekonomiska kalkyler. Allt för att möjliggöra ett politiskt ansvarstagande och att långsiktigt hållbara politiska beslut kan fattas inför 2017.

I sammanhanget är det väsentligt att belysa patientsäkerhet, kompetensförsörjning och bemanning, effektiviteten i nuvarande verksamheter, lokala/regionala effekter och en kommande regionförstoring, det fria vårdvalet, förväntad medicinsk utveckling, utvecklingen inom region- och rikssjukvården samt den aktuella flyktingsituationen.

Specialistvården är och har under lång tid varit landstingets stora problem ur ekonomisk synpunkt, vilket är fortsatt ohållbart. Stora kostnadsreduceringar genom en ökad samordning inom länets sjukvård är därför nödvändigt under mandatperioden för att vända de årliga underskotten på hundratals miljoner kronor. En solidarisk del i detta är att de tre sjukhusen får liknande sparbeting.

Utveckla primärvården i länet. Primärvården i Västernorrland är i jämförelse kostnadseffektiv och bedrivs redan i dag i en sund konkurrens av både offentliga och privata utförare vilket sätter den enskilde patienten i fokus. I sammanhanget ser vi gärna att en entreprenad prövas av det landstingsdrivna hälsohemmet Österåsen. För Centerpartiet är folkhälsa grunden i en hållbar välfärd där hälso- och sjukvård ska finnas nära till hands för länets innevånare.

Ja till regional utveckling. 2017 övertar äntligen Landstinget Västernorrland det regionala utvecklingsansvaret i Västernorrland från staten (länsstyrelsen).

Att i det sammanhanget föreslå stora besparingar inom regional utveckling ger helt fel besked för ett län som behöver fler jobb i fler företag och där kulturen är en tydlig drivkraft för tillväxt samt goda kommunikationer en grundläggande förutsättning för ett livskraftigt Västernorrland.

Hans Hedlund (C)

Oppositionsråd Landstinget Västernorrland

Jonny Lundin (C)

Distriktsordförande Centerpartiet Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel