Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskedet om Öbergs straff: domen står fast

Det blev ingen förändring av domen för AnnaMaria Öberg. Travförbundets överdomstol gick på disciplinnämndens linje och fastställer straffet på nio månaders tillträdesförbud på alla svenska travbanor.

Annons

AnnaMaria Öberg valde att överklaga disciplinnämndens beslut om tillträdesförbud på travbanor i Sverige. Överklagandet gick till Överdomstolen, som inte kommer att ändra beslutet.

Advokaten Staffan Uvabäck hävdade att Öberg var i chocktillstånd efter olyckan och att det var därför hon gav sig på Tomas Andemyr efter loppet på Dannero den 21 september och att påföljden därför borde sänkas. I Disciplinnämndens beslut står:

"Hon blev rädd när hennes sambo Gunnar Melander låg på banan och sprang in för att se till honom samt för att försöka fånga in löshästen. När hon kom in på banan reste sig Gunnar Melander och meddelade att det inte var någon fara med honom. Ungefär samtidigt kom Tomas Andemyr, som hon ansåg vara skyldig till olyckan, körande på väg av banan. Hon sprang fram till honom och tog tag i honom. Eftersom hon ville säga till honom ansikte mot ansikte vad hon tyckte om hans körning slet hon av honom visiret. Hon minns inte att hon slog honom”.

Hon har erkänt att hon skrek "olämpliga ord" till Andemyr och att hon slet av visiret.

AnnaMaria Öberg har inte överklagat disciplinnämndens beslut i sakfrågan, däremot har hon satt sig emot påföljden och därför gick hennes överklagan till Överdomstolen.

Men trots advokatens och Öbergs försök att förklara hennes beteende på Dannero går alltså Överdomstolen på Disciplinnämndens linje och straffet om nio månaders avstängning står fast. Motiveringen är som följer:

"AnnaMaria Öberg har på banan sprungit fram till Andemyr som satt i sulkyn och angripit denne genom att slita av honom visiret och hon har skrikit okvädningsord till honom. Hennes agerande har varit hänsynslöst mot Andemyr och har varit ägnat att äventyra ordningen och säkerheten på banan för såväl människor som hästar. Risken för att Andemyr kunde ha tappat kontrollen över sin häst och att denna kommit lös på banan har varit betydande. Hennes agerande är, som disciplinnämnden konstaterat, fullständigt oacceptabelt."

De konstaterar också att det inte är tillräckligt med bötespåföljd utan straffet måste bli tillträdesförbud och längden om nio månader anses lämplig. De två månader som redan gått av strafftiden räknas in i den totala avstängningen.

Läs också:

Se olyckan som låg bakom skandalscenerna på Dannero

Vittnet till skandalen: "Det var overkligt"

Juristen: "Jag har aldrig varit med om något liknande"

Skandal på Dannerotravet: "Hon tog strypgrepp på mig"

Eklöf: "Då har man inget på en travbana att göra"

Öberg stängs av under pågående utredning