Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut taget om kommunalskatten i Ånge

Det blir med allt att döma ingen skattehöjning i Ånge nästa år. Det står klart sedan en enig kommunstyrelse sagt sig tro att ekonomin går att klara utan ökade skatteintäkter från medborgarna.

– Inget parti har ambitionen att höja skatten.

Det säger kommunalråd Sten-Ove Danielsson dagen efter den extra sittningen med kommunstyrelsen kring en enda fråga – skattesatsen 2016.

Det betyder att förslaget som kommer att överlämnas till kommunfullmäktige är en bibehållen kommunalskatt på 23,33 kronor per intjänad hundralapp.

Om mötet hade enats kring en höjning av kommunalskatten med 20 öre skulle det motsvara cirka 3,5 miljoner kronor extra i intäkter, men det beslut som togs i tisdags innebär i stället att de tidigare beslutade ramarna kommer att stramas åt. Något som i första hand kommer att påverka humanistiska nämndens ekonomi under 2016.

– Vi är överens om att de sänker sin ram med 2,8 miljoner kronor nästa år, säger Sten-Ove Danielsson.

Vad det innebär för nämndens verksamhet får framtiden utvisa, men enligt kommunalrådet så ska åtminstone kärnverksamheten kunna fortsätta enligt tidigare plan.

– De kanske inte kan utveckla all sin verksamhet fullt ut som det var tänkt, men skolan ska absolut inte beröras av det här, säger Sten-Ove Danielsson.

Läs också: Tror att skolorna slipper åtstramningar 2016

Men det är inte bara humanistiska nämnden som troligtvis får sätta sig ner och gå igenom sin drift- och investeringsbudget ännu en gång.

Även inom tekniska nämndens verksamhet så finns det enligt kommunalrådet en del förslag och önskemål som troligtvis kommer att få stå tillbaka för att bidra till att ge kommunen ett positivt resultat 2016.

– Men allt det där kommer att bli ett särskilt ärende inför kommunfullmäktige i november, säger Sten-Ove Danielsson, som inte vill föregå nämndernas budgetarbete och kommunfullmäktiges kommande beslut.