Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut tas över våra huvuden

Vi är en demokrati, säger man. Men varje dag fattas beslut över våra huvuden. Ofta får dessa beslut kostsamma konsekvenser. Pengarna är våra skattepengar.

Borde inte vi väljare ha rätt att åtminstone kräva en konsekvensanalys innan beslut fattas? Att beslutsfattare gör en grundlig undersökning om förutsättningar och effekter? Det är ju i alla fall våra pengar.

Som medborgare och väljare begär jag härmed två sådana redovisningar av förutsättningar, effekter och förväntat resultat. Här bör ingå en konsekvensanalys så att man också ser resultat om man inte tagit beslutet.

Redovisning 1: Gäller det liggande förslaget om att göra om de tvåfiliga körfälten genom staden till enfiliga. Det vanliga är att man gör flerfiliga vägar där man vill ha ett bättre flöde. I Sundsvall gör man tydligen tvärt om, och menar att det får samma effekt? Vad är kostnaden för ombyggnaden? Vad förväntas man spara? Vad sker om flödet blir långsammare istället för snabbare? Hur påverkas miljön?

Redovisning 2: Vikariestoppet sägs ha sparat 7,5 miljoner. Det vore väldigt intressant och givande att få se hur man dels räknade innan vikariestoppet, alltså konsekvensanalys av både intäkter och kostnader samt en grundlig beräkning av effekter, intäkter och kostnader som stoppet faktiskt resulterat i. Och hur har man kunnat se att det är själva stoppet som gett budgetöverskottet?

Jag är ganska övertygad om att vi aldrig kommer att få ta del av någon sådan redovisning. Men vi har rätt att både se uträkningar, beräkningar och konsekvensanalyser. I en sann demokrati har man det. Men i det flesta fall så finns det inga beräkningar gjorda.

En av era medborgare och väljare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel