Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut togs om två sjuksköterskor i ambulans

Nu är det klart att ambulanserna i Västernorrland enbart ska bemannas av sjuksköterskor inom två år. Beslutet togs vid Hälso- och sjukvårdsnämndens möte på onsdagen.

Det är för att förbättra patientsäkerheten som Hälso- och sjukvårdsnämnden höjer kompetensen hos ambulanspersonalen. Från och med 2015 ska alla landstingsdrivna ambulanser enbart bemannas med sjuksköterskor, varav minst en ska vara specialistutbildad.

– Vi höjer patientsäkerheten och våra sjuksköterskor kan även ha en dialog med sina kollegor på ett helt annat sätt. Det är ett sätt att förbättra för länets medborgare, säger Lars Norberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västernorrland.

Fackförbundet Kommunal kritiserar beslutet och pekar på de höga kostnaderna för att skola in nya medarbetare samt svårigheterna att få in sommarvikarier.

– Det finns alltid en oro vid förändringar, men vi har haft en kompetensutveckling även tidigare. Det här är en naturlig del i utvecklingen, säger Norberg.