Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet att stoppa Ocean gala skjuts på framtiden – hamnägaren får respit

Asylbåten Ocean Gala har tillfälligt vunnit striden om att få befinna sig i Utansjö hamn. Mark och miljödomstolen ger tillfälligt båten tillåtelse att uppehålla sig i hamnen.

Läs mer: Ocean Galas 140 personer stora besättning lever i ovisshet: "Så länge lönen betalas ut stannar vi kvar"

Den 22:a juni tog länsstyrelsen ett beslutet om att Unwaste AB inte får tillåtelse att upplåta kajplats åt det mycket omtalade kryssningsfartyget och asylbåten Ocean Gala. Beslutet gällde med omedelbar verkan.

Läs mer: Ocean Gala-företaget anmäler kommunen: "De sysslar med hot och trakasserier"

Hamnägaren valde att överklaga beslutet och ett tillfälligt beslut har nu kommit från Mark och miljödomstolen i Östersund– den instans som hanterar den här typen av ärenden. Det kommer i form av ett så kallat inhibitionsbeslut – vilket i praktiken innebär att länsstyrelsen beslut tillfälligt upphävs.

Läs mer: Avfall från Ocean Gala misstänks ha dumpats i hamnen – polis och länsstyrelsen utreder

– Vi har tagit beslut i frågan om omedelbar verkan. Som vi ser det framstår det just nu som att man löst de problem som funnits och ligger till grund för Länsstyrelsens beslut. Detta innebär inte att vi tagit ställning i frågan i stort, det beslutet kommer först senare, utan enbart i frågan om länsstyrelsens beslut kan gälla med omedelbar verkan, säger Lars-Görab Bennmarker chefsrådman vid mark och miljödomstolen i Östersund.

Läs mer: Migrationsverket stoppar Ocean gala

Det slutgiltiga beslutet är satt att komma skyndsamt och förväntas inom eller två veckor.