Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet klart: SCA investerar nästan 8 miljarder i Östrand

Det blir en storsatsning på Östrandsfabriken.
Det beslutade SCA:s styrelse på torsdagen.
Det handlar om en investering på 7,8 miljarder kronor under tre år.

Läs också: Miljardinvesteringen skapar upp emot 1 500 byggjobb

För Östrandsfabriken och SCA i Sundsvall är förstås beslutet oerhört glädjande.

– Investeringen i Östrand kommer på sikt att öka omsättningen och konkurrenskraften samt ge en kostnadsposition i världsklass och högre marginal, säger Magnus Groth, vd och koncernchef, SCA, i ett uttalande.

Styrelsen avvaktade alltså inte domen från mark- och miljödomstolen. I och med huvudförhandlingen under onsdagen och torsdagen har ärendet ändå kommit så långt att man räknar med att det inte är någon fara för tillståndet i sig, även om villkoren förstås på vissa punkter kan bli skarpare än vad SCA hoppats på.

Investeringen är gigantisk, nästan dubbelt så stor som hela satsningen på E4 Sundsvall, bron över fjärden medräknad.

Läs också: Största industrisatsningen sedan andra världskriget

Den innebär att produktionens kapacitet när det gäller tillverkning av blekt sulfatmassa höjs från dagens 430 000 ton per år till 900 000 ton. Även för CTMP-massa, där man i dag gör 95 000 ton, blir det en liten höjning.

Investeringen innebär, som ST berättat, att man bygger en nästan helt ny fabrik. Produktionen beräknas starta 2018, Ingela Ekebro på Östrand uppgav i torsdagens ST att man räknar med start i maj det året.

SCA-styrelsen beslutade samtidigt att inleda en uppdelning av koncernens verksamheter i två divisioner, en hygiendivision och en skogsdivision.

– Den vidareutvecklade organisationen och investeringen i ökad massaproduktion säkerställer verksamheternas långsiktiga konkurrenskraft, säger Magnus Groth.

Läs mer:

Sundsvalls kommunalråd: "Gör den planerade logistikparken ännu viktigare"

Sofia Mirjamsdotter: SCA skickar positiva signaler för Sundsvallsregionen

SCA allt närmare en styckning