Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet: Tio lodjur får fällas i Västernorrland – snart börjar jakten

Länsstyrelsen i Västernorrland har sedan i mitten på januari gjort en inventering av antalet lodjur i länet. Nu har myndigheten beslutat att totalt tio lodjur får fällas i länet.

Lodjursjakten börjar den 1 mars och pågår till den 15 april, eller avslutas när alla djur är fällda inom de områden som är utlysta.

Resultatet av inventeringen är preliminärt och visar att det framför allt finns många lodjur i Sollefteå kommun, men även i delar av Sundsvalls och Örnsköldsviks kommuner.

Anledningen till att licensjakt på lodjur tillåts är för att minska lodjurens skador på renskötseln. 

– Det är viktigt att de som vill jaga lodjur läser beslutet noga eftersom det innehåller detaljerade regler för jakten, säger rovdjurskonsulent Gunnar Ledström i ett pressmeddelande.

– Länsstyrelsen räknar med att licensjakten ska hålla stammen på nuvarande nivå eller begränsa den något, och samtidigt erbjuda en värdefull jaktlig resurs, säger enhetschef Nils-Olov Gärdin i pressmeddelandet.

Det finns en telefonsvarare dit man kan ringa för att få veta hur många lodjur som fällts hittills, 0611-34 91 53.