Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutsförslag: Inget bygglov för omställning till asylboende

Det blir inga asylboendeplatser i huvudbyggnaden på Hussborg herrgård. I alla fall inte att döma av det beslutsförslag som föreligger bygg- och miljönämndens möte.

Vi har tidigare berättat om hur den norske ägaren av Hussborg herrgård meddelat sina planer att i samarbete med ett svenskt bolag upplåta herrgården utanför Ljungaverk till asylsökande. Ett beslut som också skapade frågetecken kring framtiden för den lokala golfklubben, som har sin verksamhet förlagd till just herrgårdsområdet.

Innan jul kom dock beskedet om att golfklubben går en ny vår till mötes, fast nu med helt andra förutsättningar, men också en signal om att det inte var säkert att asylboendeplanerna skulle gå igenom fullt ut. Detta då själva huvudbyggnaden har visat sig vara klassad som "särskilt kulturhistoriskt värdefull".

Och när bygglovsansökan nu är på väg upp på bygg- och miljönämndens bord så är det fortfarande ett avslag som tycks ligga närmast till hands. Detta då kallelsen innehåller ett beslutsförslag som säger att bygglov inte kommer att beviljas för ändrad användning av själva herrgårdsbyggnaden.

Ställningstagandet motiveras bland annat med att man anser att inkvartering av asylsökande kommer medföra ett större slitage på den kulturhistoriskt värdefulla interiören än den verksamhet som bedrivs i dag, och som huvudsakligen riktar sig till golfspelare och konferensgäster.

"Risken är större för slitage på den kulturhistoriska miljön", skriver man i kallelsen.

Däremot så finns det i kallelsen inget som talar emot att bygglov kommer att beviljas för att husen Aspen, Cedern och Rättaren, vilket betyder att planerna på asylboende kan bli realitet i de byggnaderna.

Om beslutsförslagen står fast avgörs nu på fredag då nämndens möte äger rum.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ST:s nya app här, till Iphone eller till Android!