Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besparingarna ger oss Sveriges sämsta skolor!

Företrädare från samtliga fack och föräldrar i Timrås skolor är eniga:
– Politikerna lägger orimliga sparkrav på skolorna nästa år. De har inte insett allvaret utan lägger oss i botten bland landets alla kommuner. 50 personer ska sparas bort och det kommer att leda till att man i flera fall bryter mot skollagen!

Det var en kaskad av misstroende som mötte massmedia när fack och föräldrar kallade till krisbeskrivning över den budget skolan ska verka inom kommande år.

Redan i augusti när man gjorde en ekonomisk avstämning av läget i kommunen mörknade bilden. Då handlade det om fem miljoner som skulle hyvlas bort, samtidigt som skolplanen talar om en allt bättre undervisning för att höja resultaten för eleverna. Men med den nya budgeten kom rena kallduschen för skolans personal:

– Nu ska tolv miljoner skäras ned, vilket i tjänster innebär 50 personer. Det riskerar att slå sänder den skola vi lyckats åstadkomma trots återkommande besparingar, framhöll Glenn Svedin som företräder Lärarnas Riksförbund, LR.

– Som vi ser det kommer de svagaste eleverna att drabbas hårdast, de som enlig lagen har rätt till extra stöd för sin utveckling. Timrå måste vara den kommun i landet som mest bryter mot lagstiftningen om alla barns rätt till likvärdiga skolor och undervisning, säger Glenn Svedin.

Med färre lärare och annan skolpersonal, samtidigt som klasserna växer, kommer de som är i behov av stöd att slås ut i högre grad än hittills. De elever som har särskilda behov kommer inte att kunna få den stödundervisning i lugnare miljö som krävs för att de ska klara kraven i kärnämnena.

Dessa farhågor finns i alla grundskolor i dag och även i förskolorna. Rektorerna instämmer, eftersom de får den omöjliga uppgiften att lägga ett pussel som ska uppfylla kommunens skolplan.

Lärarfacken har gått igenom den skolplan som Timrå kommun antagit. Deras genomgång innebär att de funnit att bara 30 procent av kraven och mål går att uppfylla.

– Effekten blir att föräldrar väljer att bosätta sig på annan ort än Timrå, eftersom skolan är en viktig faktor när man väljer bostadsort. De som redan bor här kan söka sig till närbelägna friskolor, som plockar russinen ur kakan, medan kommunen får betala själva kakan. Då försämras undervisningen ytterligare, eftersom man får kvar större delen av kostnaderna medan man förlorar intäkter, hävdar facken.