Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besviken Femling letar efter formen

Tung i kroppen och för många bommar på skjutvallen.
– Det var riktigt svårt, sa en besviken Peppe Femling efter 80:e-platsen i VC-sprinten i Östersund.

Annons

Plusgrader och nyckfull blåst präglade herrtävlingen. Manfallet blev därför stort när det missades mer än vanligt på skjutvallen. Blott en åkare, Maxc Davies, Kanada, lyckades skjuta noll bom.

Femling gick ut första av de svenska åkarna och blev hårt ansatt av den luriga vinden. En bom i ligg och hela fyra i stå betydde att han likt ett blysänke, dalade i resultatlistan.

– Liggande var inte så svårt, det var mer ett dåligt skott, men stående var riktigt jobbigt. Det behöver inte vara svårt när det blåser om det är en jämn vind, men byarna som kom var jobbiga, sa Tullusåkaren.

Femling var absolut inte den enda med problem på skjutvallen. Onsdagens distanstvåa Simon Schempp hade åtta (!) bom, Simon Fourcade missade sex skott medan Jakov Fak och Tarjej Böe slutade på fem bom. Fredrik Lindström bommade fyra skott.

Kroppen då, hur kändes den?

– Nä, jag märkte nästan direkt att den var tung. Innan tänkte jag att tio kilometer inte är så långt, men om inte formen finns där då spelar det ingen roll.

Fredrik Lindström berättade också att han är i superform. Har svenskarna tränat för hårt, för nära inpå VC-premiären?

– Jag vet inte vad det är, men jag blev förvånad att vi körde så hår, så tätt inpå tävlingarna i Östersund. Det kändes faktiskt bättre på testtävlingen innan världscupen.

Då kommer du att analyserar dagens insats i kväll?

– Ja, så klart kommer jag att göra det. Men samtidigt ska man inte dra alltför stora växlar av det här. Det är tidigt än. Jag har ändå fått bra svar från kroppen på den senaste tiden.

Vid sidan av suveräne vinnaren Martin Fourcade, var Ole Einar Björndalen återigen på pallen, nu som trea.

Är det jobbigt att bli så slagen av en 41-åring?

– Haha! Jo, men han är inte vilken 41-åring som helst. Vilken legendar han är.

Martin Fourcade var över 50 sekunder före tysken Arnd Peiffer. Ole Einar Bjørndalen landade 55 sekunder bakom Fourcade.

Fourcade hade två bom – lika med ett fantastiskt skytte i de hårda och byiga vindarna. Han startade som nummer sex och drog nytta av något bättre förhållanden än flera av sina värsta konkurrenter.

– Jag gjorde det bra men förtjänade inte att vinna med mina misstag, sa fransmannen till TV4 och berättade att han var helt slut i kroppen efter loppet.

Det stora svenska glädjeämnet var debutanten Jesper Nelin. Med sin 16:e-placering var han klart bäste svensk.

– Han har en urkapacitet som påminner om en yngre Björn Ferry. Med hans speed på skidorna är det inte många som kan åka förbi honom, sa... just det – Björn Ferry.

Fredrik Lindström och Ted Armgren slutade på 56:e respektive 69:e plats. Båda med fem bom.