Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betalar vi för politikers Säposkydd har vi även råd att ge utsatt grupp rätt att uttrycka sin åsikt

Vi vet alla att demokratin som vårt samhälle vilar på är viktig och en rättighet som alla ska få nyttja. Snart kommer tidningar och andra medier börja fyllas med information om vad de politiska partierna vill göra och att de vill få vår röst i valet 2018. Budskap som du, jag och de flesta andra har lätt att finna, tolka och analysera. Information som är avgörande för att du, jag och andra ska kunna lägga en röst på det parti som vi tror är bäst lämpat att leda Sverige in i framtiden.

Därför kommer det nu inga plattityder om demokratins värde, utan ett konkret önskemål och förslag, till länets kommuner, men även till dig som är medborgare i kommunen, förtroendevald, anställd eller verksam i dess ledning, kanske chef på något boende.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att det inte är lika lätt för alla, är inget att hymla om. Bland medborgarna finns de som behöver få ett anpassat material och handledning i den demokratiska processen, då de har någon form av intellektuell funktionsnedsättning. En grupp som genom historien utsatts för övergrepp och omyndighetsförklarande av de som egentligen borde ha skyddat dem.

Studieförbundet Vuxenskolan står redo att tillhandahålla ett utarbetat material av hög kvalitet, i form av studiecirklar ”Mitt val”, som riktar sig till den målgruppen. Kursplanen behandlar allt från vad en demokrati faktiskt är, vad vi röstar till, vilka partier man kan rösta på och hur man tar personlig ställning i frågor. 43 procent av gruppen med intellektuell funktionsnedsättning deltog i valet 2014 enligt statistik baserat på Arbetsförmedlingens register. För de som deltagit i utbildningen ”Mitt val” var siffran 80 procent. Deltagarna har alltså uppskattat utbildningen och omsatt den i praktik.

Materialet riktar sig också till de politiska partierna och dess företrädare som deltagarna kommer att träffa. Folkvalda är ofta ovana att framföra sitt budskap på ett anpassat vis. Detta för att ge de som vill, och de som behöver, en chans att fullt utnyttja sin individuella rätt att påverka och uttrycka sina åsikter.

Självklart kräver en utbildning av hög kvalité och ett gediget förarbete och resurser. Så är det också denna gång. Demokratin, som vi alla värnar och tycker är viktig, är inte helt gratis. Därför betalar vi alla för exempelvis Säposkyddet när riksdagsledamöter ska ut på turné, ett skydd vi betalar för att säkra deras rätt att uttrycka sin åsikt. Då kan vi också betala för att de med intellektuell funktionsnedsättning ges möjlighet att utnyttja sin rätt.

Anton Öhrlund

Styrelseledamot Studieförbundet Vuxenskolan Västernorrland

Läs även:

Inför en garantipension och vinn mängder av röster i nästa val

Valfriheten är här för att stanna – men elever och äldres välfärd ska alltid gå före vinstjakt

L: Vi ställer krav för att vi bryr oss – inte för att närma oss SD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel