Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betnér testar sina nya skämt i Sundsvall: "Jag har varit först med de flesta grejerna"

Magnus Betnér är komikern som alltid gör nytt material. Nu tar han det till sin spets i föreställningen "Work in progress". På fredagskvällen uppträder han i Tonhallen.

Work in progress är en känd företeelse i England som innebär att komikern jobbar fram nästa stora arena-turné via mindre teatrar.

Magnus Betnér gav sig ut på turné redan i höstas och nu är föreställningen framme i Sundsvall. På fredagskvällen uppförs den i Tonhallen.

– Det är lite färdigjobbat och det är mycket material som är kvar. Men jag skriver något nytt varje dag.

Konceptet Work in progress innebär att komikern testar nytt material under turnén, något Magnus Betnér är van vid.

– För mig är det ingen skillnad, jag gör alltid det, även under större turnéer. För mig är det mindre skillnad än för andra.

Tanken med att testa materialet är att se vad som går hem hos publiken, men trots det är det i Magnus Betnérs fall han själv som slutligen väljer vad som är kvar.

– Vissa grejer som jag inte skrotar kanske andra slänger på en gång. Om det är roligt för mig blir det kvar. Ibland är publiken med på noterna, då kan skämtet växa. Om inte kanske jag flyttar det till en annan del av showen, eller hittar en ny ingång

Framför allt är Magnus Betnér sin egna största kritiker.

– Det får jag säga. Jag försöker göra en show betala för att se.

Om ett skämt är viktigt får det nya chanser i kanske en månad, annars kan det försvinna efter två gig.

Sedan är det olika livslängd på olika material.

– Flyktingfrågan och invandringsdebatten, det verkar inte avta. Men terrorism, det går fort över. Det kan vara tillbaka till normalt efter två veckor.

Vad är roligt just nu?

– Jag vet inte. Jag har pratat mycket om flyktingvågen men det är inte så roligt egentligen. De är som jag gör. Det som inte är kul borrar jag ner mig i.

I en beskrivning av honom på hans sajt står det: "Ingen svensk komiker har varit piggare på att testa nya grepp och ligga i framkant för standups utveckling än Magnus Betnér."

Vad driver dig?

– Jag har varit först med de flesta grejerna och det är ett sätt utmana mig själv. Stand up är det enda jag vill jobba med så därför har jag testat olika idéer.

Går du över gränsen någon gång?

– Det är inte så vanligt bland folk som köper biljett. Det är oftast efter tv-program jag får höra det. Jag har en inre kompass och har tydliga regler för mig själv.

Hur mår svensk stand up och humor?

– Stand up-en mår fantastisk. Den är bäst i världen vad gäller klubbscenen. Det nya komiker hela tiden så jag ser en väldigt ljus framtid. Det ser jag tyvärr inte med tv-humorn. När tv tog in stand up hände mycket, men nu har det inte kommit ett nytt format på länge.