Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bevara Arne Jones verk i Fränsta

Arne Jones verk måste få finnas kvar i hans hembygd, skriver Thore Mattson och Tryggve Hedtjärn.

Annons

Konstnären Arne Jones var en av vårt lands genom tiderna största konstnärer.

Han föddes i Gubbyn, Borgsjö 1914 och växte upp i Fränsta. Vid 17 års ålder började han på Ålsta folkhögskola. Där blev han god vän med en viss Lars Ahlin från Sundsvall – en vänskap som höll livet ut. Arne blev konstnär, mer känd internationellt än på hemmaplan, så småningom professor i skulptur på Kungliga Konsthögskolan. Lars blev författare – behöver ingen presentation här.

Sedan några år finns Arne Jones efterlämnade verk på Arne Jones Konsthall vid Ålsta Folkhögskola, Fränsta. Där finns de i vad som i flera – men inte alla - avseenden är rätt miljö. Den är rätt framför allt vad gäller geografisk miljö, konstnärens uppväxt- och bildningsmiljö. Men den är fel vad gäller lokalernas fysiska klimat, brand- och stöldskydd. Dessutom är konsthallen numera uppsagd av fastighetsägaren, Landstingsfastigheter.

Grejerna behöver förvaras i bättre lokaler under professionell ledning. På Länsmuseet i Härnösand finns de resurser som behövs. Så långt är Arne-Jones-sällskapets styrelse enig.

Det pågår sedan en tid förhandlingar mellan Länsmuseet och samlingarnas ägare, konstnärens dotter Ditte Jones, och under medverkan av Ånge Kommun och Arne Jones-sällskapet. Tanken med förhandlingarna är att magasinering och annat arbete med grejerna ska ske i Länsmuseets lokaler i Härnösand – och att man emellanåt flyttar valda delar till Fränsta eller Borgsjö för längre eller kortare utställningar. Dessa förhandlingar går nu in i sitt slutskede.

Men undertecknade, den ene suppleant i Sällskapets styrelse, har ett tilläggsförslag: Länsmuseets arbete med samlingen bör ske på plats här i Fränsta - eller Borgsjö. Kanske blir det nödvändigt att samlingen under en period härbärgeras på Murberget. Men det bör i så fall dessförinnan skapas garantier för att samlingarna återbördas hit! Vi två undertecknade är mer oroliga än övriga för ett sådant scenario.

Vi ser en risk att det blir som med råvaror i forna kolonier: De stjäls av kolonialmakten, exporteras och exploateras på främmande mark! Så ska det inte bli här! Det är Arnes ursprungsbygd som ska vinna på att hans minne bevaras – här – i hans hembygd. Inte i Sundsvall eller Härnösand!

Hur ska Gubby-/Borgsjö-borna och Ålsta-/Rogsta-borna någonsin kunna bli stolta över sin geniale son om han verk flyttas ifrån den hembygd varur de är sprungna?!

Kulturturism ligger i tiden. Tänk bara på Västergötland som dragit så mycket nytta av Jan Guillous "Arn", och Gävle-Stockholm på Stieg Larssons Millenniumtrilogi! Folk har ju vallfärdat i mångtusental bara för att få inandas luften från platserna i dessa romaner. Sköter vi oss väl kommer det att bli samma med Arne Jones. Men då får vi inte schabbla bort den chansen genom att göra oss av med själva guldet! Det är här - i Gubbyn, Rogsta och Ålsta - som mervärdet ska skapas! Det var här han föddes och växte upp. Det var här hans dotter ville att hans verk skulle förvaras. Det är den här bygden som ska dra nytta av hans storhet – det är härifrån hans storhet kommer.

Länsmuseets personal kan komma hit för att sköta samlingarna och göra dem tillgängliga för forskning! Man kan skapa lämpliga utrymmen här att förvara dem i. Länsmuseet plus Ånge kommun och andra kan skapa ett nytt Jones-centrum här, där det hör hemma.

Gäster kan bo på hotell och vandrarhem häruppe för att ta del av härligheten! Man kan fylla på häruppe med all utrustning som man behöver för att göra jobbet: husrum, mat, bilbränsle, blyertspennor, strumpor, toapapper... Och det är hit alla turister ska komma för att se hur hans idéer växte fram! Filmare kan göra spelfilmer på Ålsta med kända skådespelare - kan vinna Oscar och Guldbaggar!

Alltså: Låt Arne Jones efterlämnade grejer stanna kvar här i Fränsta (eller Borgsjö), och låt den här bygden – dess folk, kultur och näringsliv - få skörda frukterna efter en av sina mest betydande söner!

Ta inte även detta ifrån oss!