Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bevara vargen och utrota de gnälliga gubbarna

Jag börjar lessna på allt käbbel om vargens vara eller icke vara i detta land.

Sverige är nog det mest varghatande landet i hela världen så att ens försöka återinföra vargen här var dömt att misslyckas på förhand. Här finns alldeles för många gnällspikar.

Vilda djur väcker känslor och just nu vargen allra mest. Jägare får nämligen konkurrens om skogens byten, jakthundar kan inte springa fritt som de måste få göra, samer kan absolut inte förändra renens vandringsmönster och skulle någon i tätbebyggt område få syn på en stackars varg blir skräcken total.

Från alla håll ropas det om skyddsjakt, utrotning eller åtminstone att sätta samtliga vargar i en bur på Sergels torg.  Så låt oss nu, till förmån för alla samer, renar, jägare, jakthundar med föera ta bort alla vargar i Sverige. Därefter är det älgens tur.

SCA tycker inte om de skador som varje år upptäcks av hungriga älgar och eftersom de måste äta finns bara en logisk slutfas, utrota även älgen. Lokatten river också renar och andra byten så vi tar den med, liksom övriga vilda djur i skogen. Renar är inte heller särskilt sällskapliga, vill sällan bli klappade så jag tycker vi rensar ut dem också.

Kvar blir nöjda jägare, jakthundar som får springa fritt, samer och thailändska bärplockare.

Frågan är vem/vilka vi sedan ska ha skyddsjakt på? Det enda djur vi i framtidens Sverige kommer ha i våra skogar är myggen. 2 250 olika arter mygg finns det bara i Sverige. I stället för att komma till Sverige och eventuellt se en älg, björn, varg eller dylikt så kan vi stoltsera med myggsafari. Originellt så det förslår.

Vi kan sedan ställa upp plastfigurer efter våra skogsvägar föreställandes de vilda djur som en gång fanns här. För i Sverige ska vi inga vilda djur ha. Endast gnälliga svenskar finns det här och hade det varit fler sådana i till exempel Alaska hade där också varit utdött.

I dag har man över 3000 björnar och tusentals andra vilda djur, som man är stolt över och lärt sig leva med. Men här har vi jägare, samer, SCA, jakthundar och renar som i första hand ska bestämma om skogen.

Jag föreslår att vi bevarar vargen och utrotar lite gnälliga gubbar i stället. Och eftersom jag förstått att vargmotståndare gärna tar sig friheter utanför lagens gränser (senast i Ånge), så blir insändaren så klart under signatur.

Maria E

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel