Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beyoncé tar plats som aktivist

Beyoncé ställer sig på barrikaderna.
Världsartisten har aldrig varit så politisk som i nya "Formation"-videon och framförandet på Super Bowl, som skapat kontrovers i hemlandet.

Annons

Efter ett ganska tyst 2015 så står Beyoncé i världens blickfång igen. Först stal hon showen från Chris Martin och Coldplay som gästartist under den spektakulära halvtidsunderhållningen i Super Bowl. I samma veva utannonserades en ny världsturné, med besök på Friends Arena i Solna i sommar, ett tillkännagivande som fick hennes hemsida att braka ihop när miljontals fans skulle kolla om artisten dök upp i just deras stad.

I nyligen släppta videon till singeln "Formation" påminner hon om att hon fortsätter att vara trogen sitt svarta ursprung. Videon kryllar av referenser om de svartas kamp, bland annat till rörelsen "Black lives matter", som blossat upp som ett svar på många uppmärksammade fall där svarta skjutits till döds av vita poliser.

I en scen i videon står en pojke i luvtröja dansandes framför poliser i kravallutrustning. Poliserna sträcker upp sina händer och en vägg med texten "stop shooting us" - sluta skjut oss, kommer fram.

Nyhetsbyrån AFP konstaterar att videon är det mest politiska ställningstagandet hittills för Beyoncé, som hittills sällan skapat kontrovers.

Under Super Bowl-framträdandet bildade Beyoncé och hennes dansare ett X, vilket setts som en referens till rättighetsaktivisten Malcolm X. Dansarna var också klädda på ett sätt som hyllar organisationen Svarta pantrarna, som grundades för 50 år sedan, skriver LA Times.

Även om många hyllar stjärnan får hon också mothugg. Före detta borgmästaren i New York, Rudy Giuliani, sade i Fow News studio att han tyckte framträdandet var löjlig.

– Jag tycker att det är skandalöst att hon använder den här plattformen för att attackera poliser som är de personer som skyddar henne och skyddar oss och håller oss vid liv.