Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteken ska blir fler och starkare i nysatsning värd 250 miljoner kronor

Biblioteken jobbar i motvind. Nu vill Vänsterpartiet vända den utvecklingen och har i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom en satsning på 250 miljoner kronor till bland annat ökade öppettider och fler filialer ute i landet.

– Bildning och kunskap är en maktfråga, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Målet enligt henne är att alla ska ha tillgänglighet till bibliotekens kunskapskällor, oavsett var man bor och storlek på plånbok.

Men faktum är att allt färre lånar på biblioteken, speciellt fysiska böcker. Över tid har biblioteken också blivit färre. Bara i fjol lades 13 folkbibliotek ner. Räknar man in även bemannade skolbibliotek och folkhögskolebibliotek förlorade Sverige 65 bibliotek på ett år.

Det som ökar är e-utlåningen, 25 procent i fjol på landets folkbibliotek, en utlåning som i sig tär på de ekonomiska resurserna.

– Biblioteken utvecklar samtidigt sin verksamhet väldigt mycket, säger Ulla Andersson.

250 miljoner kronor skjuts nu till för att försöka vända utvecklingen, vilket kan sättas i relation till de totala kostnaderna på 7,7 miljarder kronor. Efter 2018 återkommer satsningen i ytterligare två år.

Ulla Andersson hoppas att de nya resurserna ska räcka till ökade öppettider, fler bibliotek, filialer och fler bokbussar. Pengarna ska fördelas via Kulturrådet och fokus kommer att ligga på folkbiblioteken, men hur utformningen av statens tillskott ska se ut i detalj blir en senare fråga, enligt Andersson.

– Det här är pengar som går till kommunerna och sedan är det upp till dem att bestämma om man ska satsa ny verksamhet, ökade öppettider eller nya filialer, säger hon.

TT: Hur långt räcker 250 miljoner?

– Det beror på vad man gör, vi ser ju att öppettiderna har minskat och antalet folkbibliotek har minskat. Det är en allvarlig utveckling, säger Andersson.

Olle Lindström/TT