Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteket i Skönsberg kan bli en succé – precis som pärlan EQ House

Med anledning av insändaren "Vart är vi på väg – ska biblioteket i Skönsberg ha ett misch-masch-utbud med yoga och stickning?" med signatur "Biblioteksvän".

Jag skulle kunna förstå kritiken om det visade sig att det blir sämre, men tänk om det här blir mycket bättre. Tänk om det blir mer än "bara" ett bibliotek. Och jag menar absolut inte att förringa biblioteken och deras funktion. Tänk om det blir en populär mötesplats där ändå boken och läsningen är i centrum, men dit så många fler lockas.

Sen vill jag fråga: Har du "Biblioteksvän" besökt EQ House?

Ni som inte besökt gamla Folkets hus i Skönsberg sedan det blev EQ House kan jag bara rekommendera: Gör ett besök! Ni blir inte besvikna. Hela huset har genomgått en fantastisk förvandlingen. Jag hade själv kontor i huset 2010–2016, så jag vet vilken total förvandling som skett efter det.

Det är som att besöka en helt ny byggnad, med helt andra lokaler. Allt är förvandlat, förädlat och förbättrat. Man ser också att det finns en tanke bakom varje förändring. Hela huset genomsyras av en trevlig och positiv anda. Detta gäller också restaurangen som idag kan jämställas med vilket annat matställe med rang som helst. Väl värd ett besök!

Man fick nästan en chock första gången man fick se vad de gjort med huset, och på så pass kort tid!

Egentligen borde alla besöka huset bara för att se hur man förvandlat det till en fullkomlig pärla. Och just detta med att man märker att det finns en tanke och en idé bakom varje förändring och förbättring. Just därför tror jag också att det nya biblioteket blir en succé.

Som att det inte räcker med husets mer kosmetiska förvandling, så har man också ändrat imagen. Eller rättare sagt så har man tagit Folkets hus egentliga profil och gjort den till en levande verklighet. Ett hus för alla!

I huset pågår idag projekt som handlar om alla människors rättigheter och lika värde. Om rätten att ha ett jobb, en plats i samhället, att ha en funktion, en viktig uppgift. Även där har man lyckats med ett fantastiskt arbete, och idag är det många som har fått en ny start i livet genom EQ House.

Man delar ut många slags priser i Sundsvall, men är något värt ett pris så är det vad man åstadkommit med EQ House. Jag vet, för jag var i huset tidigare, och jag kan bara applådera. Så här ska en slipsten dras!

Jan Peder Forsberg, kultur- och integrationsarbetare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel