Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bidag på Naturum: "400 bin i en visningkupa brukar dra till sig intresse"

Om man är nyfiken på bin och biodling kan man besöka Bidagen på söndag.
– Vi har samma upplägg som tidigare år. Vi tar med oss 300–400 bin i en visningskupa, det brukar dra till sig intresse, säger Karl-Ivar Cantzler.

Allt fler börjar upptäcka det här med bin, biodlarföreningarna i landet märker ett ökat intresse för biodling. Kanske beror det på de senaste årens informationskampanjer om bins välgärningar för att bevara mångfalden i naturen .

Läs också: Utställning med stort fokus på bin

Läs också: Bidag med fokus på svåra tider

– Vi har fått ett väldigt uppsving, och vi vill bli fler. Nuförtiden är det inte bara en gubbhobby, vi har drygt tjugo biodlare i vårt område från Stöde till Överturingen och hälften är kvinnor. Det är jättekul, säger Karl-Ivar Cantzler från Västra Medelpads biodlarförening.

Bidagen arrangeras som vanligt på Naturum i Borgsjö. Odlare är på plats och säljer nyslungad honung och arrangörerna ger tips och råd om redskap och annat som behövs för att sätta igång en biodling.

– Det brukar vara välbesökt, och nu konkurrerar vi inte med något badväder heller verkar det som, enligt prognoserna, säger Karl-Ivar nöjt.

På senare tid har ett parasiterande kvalster med namnet Varroa spridit sig i Norrland. Karl-Ivar vill höja ett varningens finger och kommer att informera om hur man får bukt med den elaka kusen.

Läs också: Biexperten tipsar för en lyckad vinter

– Det är viktigt att folk är medvetna om att det finns. Man ska vara noggrann och köpa friska bin, avslutar Karl-Ivar Cantzler.