Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bidrag till 400 föreningar ses över – här är ändringarna

Totalt delar kommunen ut drygt 30 miljoner i kontanta medel i föreningsbidrag till drygt 400 föreningar.
Nu pågår en revidering av regelverket.
– Vi vill göra allt tydligare, säger Anna Årblom Granbo, handläggare.

Annons

Läs också: Miljonregn över föreningar – här är de som får bidrag

Föreningsbyrån bildades 2011 och har hand om samtliga bidrag som delas ut till föreningarna i Sundsvall.

Föreningarna kan få bland annat hyresbidrag, investeringsbidrag och aktivitetsbidrag.

Totalt handlar det drygt 30 miljoner kronor som kommunen varje år delar ut. Till det kommer en hyressubvention på närmare 60 miljoner kronor. I år hade 412 föreningar ärenden hos Föreningsbyrån, men i kommunens register finns närmare 700 föreningar registrerade.

Ett arbete inom kultur- och fritidsförvaltningen pågår för tillfället där man vill se över regelverket.

– Det handlar inte om några stora förändringar utan det låter större än vad det är. Det finns ett behov att förtydliga och förenkla det som står i reglerna, säger Årblom Granbo, handläggare på Föreningsbyrån. .

Det finns bland annat två förändringar som diskuteras:

►Nystartade föreningar som söker hyresbidrag har problem av att bidraget betalas ut retroaktivt. Det kan nu komma att ändras.

– De kan ha svårt att hyra en klubblokal med de nuvarande reglerna Vi ser över detta och göra det möjligt för föreningarna att få ut pengar i förskott, säger Årblom Granbo.

►Religiösa föreningar har inte fått bidrag tidigare.

– Vi vill titta på den verksamhet som föreningen söker bidrag för. Inte bara vad föreningen är registrerad för, säger hon.

Påverkas det totala bidraget som ni ger föreningarna?

– Nej, det pengarna kommer att vara lika mycket.

När ska det vara klart?

– Det här ska nu upp för beslut i kultur- och fritidsnämnden för beslut i mars. Efter det ska det vidare upp till beslut i Kommunfullmäktige under våren om allt går enligt plan.

Från politikerhåll säger Åsa Ulander (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande:

– Vi vill passa på att se över verksamheten så att vi gör rätt. Det kommer inte att handla om några några stora ändringar. Det vi vill göra är att socioekonomiskt svaga områden prioriteras. Vi gör det redan i dag med riktade bidrag på fem miljoner, men det går säkert att göra mer.

Hon menar att kommunen får ut mycket för sina pengar.

– Det är det bästa vi gör. Av de pengar vi sätter in i föreningarna så får vi ut väldigt mycket. Ingen annan verksamhet i en kommun ger så mycket tillbaka, säger Ulander.