Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilar ska bara rulla och aldrig krångla

En bil ska inte krångla. Bara rulla och helst ta mig från A till B. Mitt första fordon var en Suzuki K50. Med moppen kom friheten och jag minns hur jag brassade upp och ner för backarna i Höga kusten. Jag var fri som en fågel. Jag minns också hur jag svor och hur tårarna rann längs kinderna när den plötsligt bara stannade, hur jag fick styra in den i skogen och gå sju kilometer till sommarjobbet.

Och där någonstans är jag än i dag. Fordonet ska rulla och ta mig dit jag vill.

Jag blundar hårt och förtränger minsta missljud eller varningslampa och spelar dum när min man frågar om jag har tänkt på att bilen låter annorlunda.

Men för några veckor sedan gick det inte att förtränga längre. Det där ljudet – katchung, katchung – som lät varje gång vi körde i en kurva eller över en vägbula. "Det lär vara avgassystemet, eller något som håller på att lossna", sa min man. "Mm", sa jag och tänkte för mig själv att det lät dyrt. Drömde mardrömmar om att bilen brakade ihop och efter några katchung för mycket, bokade vi tid hos vår bilmekaniker. Han undersökte bilen men kunde inte förstå var ljudet kom ifrån. När min man åkte därifrån klack det till i huvudet på honom. "Takboxen". Och katchunget från bilen visade sig hänga ihop med vår nyinköpta takbox där barnens små skidor låg och skumpade till i kurvor och gupp. Vi kände oss riktigt dumma men vad spelar det för roll när vi gick från katchung till "katching" på bara några sekunder. Vi var beredda att köpa en ny bil och ge upp vår Mondeo. Nu rullar den vidare med oss ett tag till och vi njuter av pengarna vi typ, sparade.

Ett år har gått sedan jag gjorde mina första motorreportage för Motormagasinet och jag kan konstatera att det har handlat om massor av spännande möten med entusiaster jag inte trodde eller visste fanns. Vänliga, glada karaktärer som har tagit mig in i en helt ny värld och som brinner för motorer och bilbyggen. Och efter varje jobb har jag åkt hem med ett leende på läpparna och med en positiv känsla av att motorvärlden i Sundsvall både är stor och liten, välmående och vänlig.

I det här numret träffar vi bland annat folkvagnsentusiasterna i klubben Twin Peak Boxers. I ymnigt snöfall pratade vi om sommarbilarna som alla tycks gilla – bubblorna. Christoffer Coffa Åström har med sin Opel Ascona skapat ett modernt bygge i ett 70-tals åk som ska ställas ut på Elmia om några veckor. Glöm inte att kolla in tv-inslagen om dem på ST.nu.