Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildextra: Följ med upp i Stadshuset – och in i Sundsvalls mest hemliga lägenheter

Längst upp i Stadshuset ligger de:
De hemliga lägenheterna.
– Det vore kul att få blåsa liv i vindsvåningen, säger Per Persson, vd för Norrportens dotterbolag Stadshuset.

Lägenheterna ligger i Stadshusets fyra hörntorn och för att komma upp på vinden tar vi den gamla hissen i östra delen av foajén. Där finns fyra oanvända kontorsrum och efter en vinglig promenad på frigolitskivor som ligger på lösullisolering kommer vi fram till den nordvästra hörnlägenheten. De kromfärgade ventilationsrören följer oss, liksom de effektfulla takstolarna. Köksinventarierna är borttagna och det största rummet används som förråd. Fönsterbräderna sitter lågt och utsikten mot stora torget är imponerande.

Läs mer: Sundsvallsborna fick se Stadshusets stängda rum

– Under ett öppet hus för ett par år sedan träffade jag på före detta köksmästare Robert Edelsvärd. Han berättade att han i mitten av 1950-talet jobbade åt direktör Smedberg som då drev Stadshusrestaurangen. Smedberg bodde i det sydöstra hörnet, som även renoverades med en öppen spis och garderober i mahogny. I den nordöstra lägenheten bodde husets vaktmästare Fredrik "Figge" Nordlund, säger Per Persson.

Läs mer: Huset där Sundsvall festat och fängslats

Vindsvåningen är byggd ungefär som ett U med botten mot norr, det för att man lättare ska kunna ta sig runt på vinden. De sammanlagt fyra lägenheterna har använts till Stadshusets personal och mitt i byggnaden leder en trapp upp till lanterninen med klockspelet.

– Det finns planer på hotell och kontorsverksamhet på vinden. Men för att förverkliga hotelldrömmen krävs det att vi bygger fler hotellrum i Stadshuset, för på vinden får vi endast ut 30 rum. Vi har i alla fall byggt en ny hiss som går direkt från Orangeriet upp till vindsvåningen, säger Per Persson.

Stadshuset – som invigdes 1868 – inrymmer idag festvåning, konferenslokaler, Näringslivsbolaget och besökscentret Stenstan Visitor Center med Sundsvalls turistbyrå.

I ett rum på vinden står en gammal VAB Calor tvättmaskin och Per Persson läser på instruktionerna:

" VARNING! Förbjudet att tumla kemisk tvätt. EXPLOSIONSRISK!"