Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildextra: Förskolan som har allt i dag – och kan bli av med det

På Västergatans förskola finns det finurliga och pedagogiska lekmöjligheter överallt utomhus.
Föräldrar, far- och morföräldrar har ställt upp på ledig tid med arbetskraft och material för att barnen ska få det bra.

Där finns en buss, sandlådebil, kökshörna, häststall, kaninburar, lekstuga, en lång ränna där bollar kan rulla, ett balansområde och mycket mer.

Allt kan skatta till förgängelsen nu när Drakfastigheter ska säkra förskolorna.

I förskolans läroplan står att det ska finnas "många mötesplatser för undersökande och utforskande både inom- och utomhus".

– Det tog vi fasta på. De senaste åren har vi jobbat mer med pedagogisk utemiljö. Utan kreativa utemiljöer blir det destruktiva lekar, säger pedagogen Jessica Wallentin.

Nu har allt sin plats och barnen kan leka i lugn och ro i små grupper eller ensamma.

Hon och Eva Wieslander, som är skolledare, insåg att de inte skulle få några pengar till utemiljön och Drakfastigheter satsade inte, då involverades föräldrar och far- och morföräldrar.

– Allt här är skänkt. Försvinner lekzonerna finns det inget kvar att göra ute utom att gunga. Barnen kommer självklart bli ledsna, säger Eva Wieslander.

Vid hembyggena har Dragfastigheter kontaktats för att det inte ska bli några fel. Att säkerheten ska prioriteras och giftfria material användas ser de som självklart.

– Men får vi ersättning är det inga problem. Men med vikarie- och inköpsstopp kan väl ingen tro att det finns pengar till det.