Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildextra från orienteringsfesten: Se när Sveriges största ungdomstävling avgjordes

Det var både soligt och spännande när orienteringsungdomar från hela landet deltog i Dala-Dubbeln i helgen.

I år arrangerades Dala-Dubbeln för 27e gången med Karlsbyhedens IK och Korsnäs IF OK som värdar, och tillsammans med deltagare och funktionärer fanns närmare 3000 personer på plats i samband med tävlingen.

Närmare 2000 ungdomar fanns på startlinjen i den för dagarna särskilt uppbyggda tävlingsarenan. På lördagen var det sprintstafetten som avgjordes, och på söndagen den ultralånga patrulltävlingen. Deltagarna tävlar i tvåmannalag och det sammanlagda resultatet är avgörande.

I alla klasser var det hård konkurrens om placeringarna – även om många var helt nöjda med att delta, fullfölja och medverka i den allmänna utklädningsyran. Söndagen ägnar sig många deltagare nämligen åt att klä ut sig och springa i de mest livade och idérika dräkter. Till exempel fanns bland annat VBOL-patrullen K I Wedman och Alva Rytther ute i skogen som Trädgårdsmästare och lövhög.

I den yngsta tjejklassen D10 med 80-talet deltagande lag segrade ett Dalateam med kända orienteringsnamn, nämligen Hanna Östberg och Moa Birkebaek från Stora Tuna OK.

– Jag gick inte så bra på stafetten och blev 14e på första sträckan, men Moa bättrade på placeringen till en femteplats, summerade Hanna.

– Idag i patrulltävlingen var det jobbigt men inte så svårt, så vi klarade av att gå upp till en slutlig och rolig seger. I skogen jagade vi utklädda till katt och mus, konstaterade Moa.

En annan Dalapatrull som jagade i samma klass var VBOL-duon Agnes Gustafsson och Hida Sand – då som Vargen och Rödluvan.

Andra Dalapatruller som segrade var i klassen H17-20 Albin Bergkvist, OK Kåre och Emil Åberg, Korsnäs IF OK i hård kamp mot Fredrik Persson, Domnarvets GoIF och Johan Söderlund, Leksands OK. Enbart 34 sekunder skiljde lagen efter en total löptid på två timmar och 25 minuter.

Tilda Östberg, Stora Tuna OK i par med Tove Pettersson, OK Roxen vann D14-klassen.

I klassen H10 triumferade OK Kåre-paret Wille Söderqvist och Olle Ringi med drygt fyra minuters marginal.

De Öppna motionsklasserna med direktanmälan på plats samlar ett allt större antal deltagare. Totalt sprang 1285 motionärer de båda dagarna – bara det en rejäl stortävling i landet!

– Härlig och lagom tur med sonen William som nybörjare, tyckte trefaldige Vasaloppssegraren Daniel Tynell.