Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildextra: Idel lovord under teaterkvarterets invigning: "På tiden att vi satsar på kulturen"

Alla tycks vara eniga. Det nya Teaterkvarteret i Sundsvall är lika smakfullt som fyllt av löften om ett rikare kulturliv.
– Mötesplatser är vad varenda stad behöver och kultur öppnar upp och suddar ut gränser, säger Anna Källdén som gick husesyn under lördagen.

TV: I inslaget ovan kan du se reprisen av vår livesändning från invigningen

Det var långt ifrån bara Sundsvallsborna som kan sin Shakespeare som tog chansen och stiftade bekantskap med lokalerna.

När Paradorkestern inledde festligheterna på avstängda Köpmangatan, var hundratals Sundsvallsbor på plats. Efter invigningstal av kommunfullmäktiges ordförande Arianne Sundman (S) och Scenkonst Västernorrlands styrelseordförande Lena Näslund öppnades dörrarna och ut kom en välkomstkommitté bestående av dansande barn från Kulturkskolan. Därefter var det bara att kliva på.

TV: Barnen myllrade ut ur teatern – se det charmiga uppträdandet i centrala Sundsvall

– Den här byggnaden är fantastiskt vacker. Hoppas bara den räcker till, säger Reinhold Peter som driver Musikpositivet, som i decennier har locka barn och föräldrar till att sjunga och dansa.

Reinhold Peter såg fram emot att äntligen få kliva in i kulturens högborg, efter årtionden av diskussioner om hur teaterns lokalproblem ska hanteras.

– Det känns som om det har varit en kamp mellan idrott och konst, musik och teater i Sundsvall. Nu är det på tiden att vi satsar på kulturen, för den gör att människan tar sig framåt. Utan kultur och musik mår vi inte bra, säger han.

Foajéer, trapphus och teatersalonger fylldes snart av intresserade.

– Det är jätteroligt att man använder det här gamla huset och tar vara på karaktären. Bara det är kulturskapande. Man känner att det bara spirar av kultur här, säger Ingeborg Wiksten.

TV: Se populära Ållateaterns uppträdande från invigningen

Ållateatern är en teaterensemble med funktionshindrade vuxna och de höll en föreställning under dagen. Även framför den scenen var det fullsatt.

Teaterchefen Lena Engqvist-Forslund kände sig smått lyrisk över det stora intresset.

– Jag känner ren och skär glädje, säger hon.

Anne-Sofie Cadeskog är ny marknadsförare på teatern och hon gladdes åt att få vara med när det skrivs teaterhistoria.

– Det är jätteroligt att få börja sitt jobb med något så här stort och häftigt och även att få möta så många människor en sådan här dag.

TV: Kulturredaktören om nya teaterkvarteret: "Det här kan bli en ny trend i Sverige"

Kristina Gredemyr var samordnande publikvärd under lördagen och hon fick enbart ta emot positiva kommentarer. Kristina har varit verksam inom kulturlivet i Sundsvall i många år, inte minst som värd på Sundsvalls teater. Hon kommer också att vara det första ansiktet som många besökare möter i Teaterkvarteret i framtiden.

– Jag har varit med i 26 år. De kommer nog att få lyfta bort mig härifrån, det här är så härligt, säger hon.

Fotnot: På webbadressen invigningen.se finns även Teaterkvarterets invigningsprogram för söndagen.

Mer om teaterkvarteret:

TV: Följ med på en rundtur i Sundsvalls nya teaterhus (Inslag från den 27 februari)

Läs mer: Efterlängtad premiär i nya teaterlokalerna – här är hela programmet

Läs mer: Sundsvall får ny teaterkrog – siktar på premiär i september

Läs mer: Konsertteatern genomgår förvandling – nytt scenhus byggs inuti det gamla