Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildextra: Trenderna tar plats på stans krogar: "Inredningen säljer precis som maten gör"

Nya restauranger öppnar om vartannat och de befintliga renoverar en efter en. Krogarna tar allt större plats i Sundsvall och lägger stort fokus på utseende.
– Det ska vara en upplevelse att gå ut och äta, säger inredaren Regina Bengtsdotter.

Annons

Konkurrensen är hård om Sundsvalls restauranggäster. Fler krogar lägger inte bara vikt på mat, utan också på stil.

– Inredningen säljer precis som maten gör. Hela restaurangen säljer en totalupplevelse och gästen ska vilja sitta kvar. Det är viktigt att skapa rätt känsla och att få det hemtrevligt i stället för extremt snyggt, säger Regina Bengtsdotter.

Många restauranger har olika inriktningar och förutsättningar.

– Det är viktigt att sätta ett signum för sin restaurang och hitta själen. I en lokal med högt tak är det bra att jobba med höjden och få upp konst och armatur. När det är mycket folk i lokalen så är det på höjden som inredningen syns, säger hon.

Tidigare har ljusa färger och tydliga linjer dominerat, medan industriella och mörka influenser nu har tagit allt större plats.

– Nu är det trendigt med mörkt, intimt och gröna växter. Det ska också finnas mycket att titta på. En detalj kan vara ful enskilt men passa bra in i ett sammanhang, säger Regina Bengtsdotter.

Hon plockar inspiration från mässor, hotell och resor. Möblerna ritas ofta för hand eller specialbeställs.

– Då blir det unikt och precis som jag vill ha det. Det ska gärna vara mycket av allt och upprepningar av produkter. En restaurang får ta ut svängarna och behöver inte tänka på jantelagen, säger hon.

Regina Bengtsdotter inreder allt från kontorslandskap till restauranger. Hennes senaste projekt var restaurangen Invito i Sundsvall.

– Jag blandar former och material och får kontraster. På Invito kombinerade jag kurviga och raka lampor och ljuskällorna var dämpade för att få en känsla av levande ljus. Att se en restaurang växa fram är helt fantastiskt, säger hon.