Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildgalen perfektionist skapar surrealistisk verklighet i datorn

Litteraturrecension
Erik Johansson: Imagine
Max Ströms förlag

I datorn kan det omöjliga bli möjligt. Erik Johansson är en svensk fotograf och retuschör som i sina bilder skapar helt nya världar utan gränser mellan fantasi och verklighet.

Samtidigt som Fotografiska i Stockholm visar en utställning, "Imagine: created reality", med hans bästa bilder har en bok med ett urval av Erik Johanssons bilder också släppts. Det är verk från så tidigt som 2007 fram till förra året som publiceras.

För oss som inte har möjlighet att besöka Fotografiska lokaler kan en bläddring i Erik Johanssons bok Imagine ändå bli en resa in i en perfektionistisk fantasivärld som inte verkar ha några gränser. Varken i skaparens fantasi eller i datorprogrammens möjligheter. Det är välkända miljöer och situationer som presenteras men det finns hela tiden något skevt, något annorlunda och udda som ställer hela verkligheten på ända. Det är lite som att läsa en illustrerad sagobok, men för vuxna.

Läs vidare: Hon fångar identitetskrisen i sin fotobok

Erik Johansson har ingen formell utbildning, varken som fotograf eller i digital bildbehandling. Istället har internet och dess olika forum för foto och bildbehandling blivit den skola som gett honom kritik och inspiration i arbetet. Det tar lång tid att skapa en bild från idé till färdigt illustration. Fler bilder i boken har haft en processtid på flera år.

Det finns alltid en risk att fotoböcker med "coffeetable"-ambition blir liggande efter en första tittning men Erik Johanssons bok har större värde än så. Kombinationen av nordisk fotorealism och absurd surrealism gör att man med glädje och förväntan gärna återvänder till en resa in i bildskaparen Erik Johansson fantasivärld.

Läs vidare: Fotobok skildrar glesbygd

Titta gärna in på Erik Johanssons hemsida där han visar hur bilderna skapas med hjälp av kamera, dator och en gränslös fantasi.

Se även Erik Johansson prata om sitt arbetet i TED.

Utställningen "Imagine: created reality", visas på Fotografiska fram till den 10 april.