Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildspel: Här stupade 300 000

100 år har gått sedan slaget vid Verdun – själva symbolen för första världskriget – inleddes.
Det är sannolikt det längsta och blodigaste slaget i historien som pågick under nästan hela 1916. Se bilderna från slagfältet här.

Annons

Exakt 100 år sedan har nu förflutit sedan slaget vid Verdun inleddes. Under loppet av tio månader, från 21 februari till 18 december 1916, stupade 162 000 fransmän och 143 000 tyskar i skyttegravarna och leran vid den lilla staden i norra Frankrike som gav slaget dess namn.

– Verdun är det första av de stora förintelseslagen under kriget. I dag kan vi inte förstå sådana förlustsiffror, säger Gunnar Åselius, professor i militärhistoria vid Försvarshögskolan.

Slaget började med att tyskarna gick till anfall den 21 februari. På det smala frontavsnittet öppnade 1220 kanoner eld. Aldrig tidigare i krigshistorien hade människor utsatts för ett sådant bombardemang.

Tyskarna fortsatte anfallen ända fram till sommaren, men fransmännen stod emot. I juli 1916 gick britter och fransmän till anfall längre norrut, vid Somme. Detta tvingade tyskarna att upphöra med anfallen vid Verdun.

Föga förvånande har Verdun en speciell plats i den franska historien. På slagfältet finns det väldiga monumentet vid Douaumont där benresterna efter 130 000 oidentifierade soldater bevaras.