Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilen är den ultimata frihetsmaskinen i våra liv – och ger oss makten

Mobilitet är en grundläggande mänsklig rättighet. Vi har rätt att förflytta oss var vi vill och när vi vill. Det finns inget självändamål att vi ska anpassa oss efter andras tidtabeller eller idéer om vilka vi ska resa med eller vad vi får eller kan ta med oss.

För de flesta av oss är bilen den ultimata frihetsmaskin – det alternativet som lägger makten över vårt resande i våra egna händer. 

Det finns ingenting som tyder på att svenskarnas kärlek till bilen håller på att slockna.

I takt med att bilen blir allt miljövänligare och säkrare fortsätter det också att vara det självklara transportalternativet för den som själv vill bestämma över sin mobilitet.

Men det finns de som knapp kan föreställa sig något värre än människor som styr över sitt eget resande. De som vill kontrollera var vi bor, var vi arbetar, vart vi åker på semester och vad, hur och när vi handlar. Som tycker att valfrihet är att välja mellan ett fåtal, av någon annan fastställda, alternativ – istället för att få välja och vraka mellan alla de möjligheter som faktiskt finns.

Det finns ingenting som tyder på att svenskarnas kärlek till bilen håller på att slockna. Tvärt om, bilägandet fortsätter att öka i rekordtakt. Under 2017 ökade antalet personbilar med 77 549 stycken i Sverige, vilken innebär att det i slutet av förra åter fanns över 4,8 miljoner personbilar i trafik i Sverige.

Mest ökar bilägandet bland äldre och kvinnor. Fler människor, ur fler grupper, får tillgång till den frihet och trygghet som bilen ger.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Möjlighet att bo var man vill, ta arbeten i andra städer eller på obekväma tider, uppmuntra barnen att fortsätta rida eller spela hockey även om den bästa tränaren finns långt bort eller ishallen bara har lediga tider innan skolan börjar. Vi kan kombinera vår karriär med vårt trädgårdsintresse, vår kärlek till naturen och vår önskan att ge vår familj och våra vänner så mycket av vår tid som bara är möjligt.

Så när det talas om att bygga färre parkeringsplatser, höja skatterna och avgifterna på biltrafiken eller eftersätta vägunderhåll och infrastruktursatsningar för att istället prioritera kollektiva lösningar, så är det så mycket mer än enskilda politiska beslut som står på spel. Det handlar om makten över mobiliteten – och över hur vi ska leva våra liv.

Charlie Magnusson

Informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel