Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilister: Visa hänsyn när ni kör förbi mig och min häst

Ridning och körning med häst är tillåten på de flesta vägar och i terrängen. Att gå, rida eller cykla anses ingå i allemansrätten. Bilisten har, utöver de allmänna trafikreglerna, ansvar för att ta hänsyn till sina medtrafikanter och att iaktta den omsorg och varsamhet som krävs för att undvika olyckor.

Att dämpa farten, hålla ut i sidled och att vara uppmärksam på eventuella signaler från ryttare och häst tycker jag är en självklarhet. Att köra mellan en grupp med hästar som passerar över en väg är dels olagligt, med hänsyn till processionslagen, dels farligt då hästar är flockdjur. De kan bli stressade och försöka hinna ikapp resten av flocken på andra sidan vägen.

Både bilister och ryttare har på sitt ansvar, lagmässigt och moraliskt, att göra vägen till en trygg plats att vara på genom att visa varandra hänsyn och respekt.

Så snälla bilister, visa lite mera hänsyn nästa gång ni kör förbi mig och min häst!

En ryttare och hennes häst

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel