Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilmarknaden tvärbromsade i november

Lågkonjunkturens verkningar på bilbranschen gav kraftigt utslag i statistiken för nyregistrerade bilar i november. Och hos bilhandlarna går affärerna segt.

– Det är väldigt lugnt. Vi säljer en och annan bil, men det finns inget drag i marknaden, säger Björn Lindeberg, vd på Motorkompaniet Arvidsson & Lindeberg i Katrineholm.

Han är en av de bilhandlare som tydligt märkt av den vikande försäljningen av personbilar som novembersiffrorna från branschorganisationen Bil Sweden visar på.

Förra månaden nyregistrerades 17 616 personbilar, en minskning med 36,4 procent jämfört med året innan och 21 procent färre än i oktober.

Björn Lindeberg har sålt bilar sedan 1966 och för honom kom den dåliga försäljningen som en överraskning.

– Det märkliga med den här nedgången är att det blev ”bom-stopp”. Vi tyckte att hösten rullade på riktigt bra ända in i oktober.

Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, kallar nedgången för bilmarknaden i november för ”djupt olycklig”. Utöver lågkonjunkturen och finansoron menar han att regeringen har bidragit till en osäkerhet bland bilköpare genom att ha dragit in stimulanser till miljöbilsköpare i förtid, som miljöbilspremien och slopade trängselskatter.

– Det blir sten på börda i så måtto att folk har varit oroliga för sin ekonomi tidigare, och när man nu tar sin hand ifrån miljöbilar skapar det förvirring. Det är därför vi ser sådana kraftiga siffror, säger Bertil Moldén.

Han efterlyser snabba åtgärder från politikerna för att på nytt stimulera bilförsäljningen. Det egna förslaget är att införa en så kallad ”skrotmorot” för att uppmuntra folk att kassera sina gamla bilar och köpa nya.

Såväl Saab som Volvo sålde betydligt sämre i november i år jämfört med 2007. Antalet nyregistrerade personbilar från Saab Sverige minskade med över 45 procent jämfört med november i fjol och Volvos försäljning av personbilar minskade med 40,4 procent. Undantagen i statistiken var registreringen av miljöbilar som ökade med sju procent och en blygsam försäljningsökning för Audi med uppemot en procent.

Motorkompaniet i Katrineholm är återförsäljare av bland annat Saab och Opel, och trots att det finns spekulanter i bilhallen blir få affärer gjorda. Än finns det arbete för de tjugotalet anställda, främst i den tillhörande verkstaden, och några planer på att skära i verksamheten har Björn Lindeberg inte.

– Man måste ändå vara optimist. Det måste man vara om man är bilhandlare.