Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bimals oro över barnhemsbarnen

Bimal Osti var på ett EU-seminarium i Italien när jordbävningen ödelade delar av Nepal. Bimal driver ett barnhem utanför Kathmandu och efter flera veckor med upprepade skalv är oron stor. Nu är Bimal på besök hos en vän i Bredsand.
– Hjälpbehoven är enorma. Främst är det tält och pengar till mat som behövs. Monsunperioden börjar om några veckor, säger han.

Under en av sina resor till Nepal lärde Carina Aynsley från Bredsand känna Bimal Osti. Carina förälskade sig i landet under en vandringsresa 2011 och sedan dess har hon arbetat som volontär på ett barnhem och hon återvänder till Nepal ett par gånger varje år.

– Jag importerar hantverk från organisationer som hjälper kvinnor och barn, berättar hon.

På barnhemmet som Bimal Osti driver tillsammans med sin fru och sina föräldrar bor det 22 flickor som är mellan ett och ett halvt och 14 år gamla.

– Det är flickor som har bott på gatan, som är föräldralösa eller som kommer från mycket fattiga förhållanden, berättar han.

Efter de första skalven hade flickorna just flyttat tillbaka in i barnhemsbyggnaden när det senaste stora skalvet kom.

– Nu tvingas de sova utomhus igen och det är svårt att få tag på livsmedel, priserna har stigit och så lär det fortsätta.

Förutom barnhemsverksamheten leder Bimal en verksamhet som är ett svenskt initiativ för kvinnor som har varit prostituerade och som riskerar bli föremål för trafficking. Kvinnorna får en tvåårig sömnadsutbildning och syr kläder som säljs vidare.

Carina Aynsley visar en låda med t-shirts som hon tog med sig till Sverige vid den senaste resan.

– Jag kom hem från Nepal på påskafton och min första reaktion när jag hörde talas om skalvet var att jag hade velat vara på plats. Sedan insåg jag att det nog var bättre att jag var här hemma och att jag kan göra mer nytta här, annars hade de haft en till person att ta hand om. Det som har hänt är en stor tragedi och den har drabbat ett folk som var utblottade redan innan skalven kom, säger Carina Aynsley.

En del byar är helt utplånade och det behövs både kort- och långsiktig hjälp.

– Vi hoppas att människor ska vilja hjälpa till. Allt är välkommet och det finns många organisationer. Bimal driver en sorts verksamhet och jag har sett med egna ögon att den fungerar väl, säger Carina Aynsley.

Enligt planen skulle Bimal Osti vara i Europa fram till någon vecka in i juni men han återvänder hem redan på tisdag och då hoppas han att han har med sig en del skänkta tält och annat som han ska förmedla till nödställda.

Fotnot: På adressen www.mchnepal.org finns information om Bimal Ostis barnhemsverksamhet och på milvea.se pågår en insamling till förmån för sömnadsprojektet för utsatta kvinnor.