Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biogasen fungerar här i norr och är ett måste för att klara klimatutmaningen

Du kanske tror att biogasen har spelat ut sin roll och att biogas inte har någon framtid? Det är fel. Biogasen fungerar, utvecklas och spelar en viktig roll för att anta klimatutmaningen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook 

Allt fler förespråkar cirkulära produktions- och konsumtionsmönster för att nå en hållbar utveckling. Den svenska biogasen är redan i dag viktig för den cirkulära ekonomin där näring, material och energi ingår i ett kretslopp. Biogasen är en av de energiformer som har flest positiva effekter på samhället samtidigt som den skapar försörjningstrygghet och lokalproducerat fordonsbränsle. Inget av de fossilfria alternativ vi har i dag kan ersätta bränslet till alla typer av transporter och därför är viktigt att använda allt vi har för att lyckas. I ett hållbart samhälle kan vi inte låta matavfall gå till spillo när det kan användas som råvara i biogasproduktion till både energi och näringsämnen.

För Plus-kunder: Storsatsningen i Korsta stoppas – biogasfabrik för 100-tals miljoner saknar stöd

2016 producerade svenska anläggningar drygt 2 terawattimmar biogas, en ökning med 4 procent jämfört med 2015. 64 procent blir fordonsgas. Nybilsregistreringen av gasfordon ökar och nya modeller finns på marknaden, där Scania, Volvo med flera har gasdrivna Euro6-lastbilar. Det finns cirka 200 tankställen för biogas i Sverige och det byggs hela tiden nya.

■ I Luleå byggs ytterligare en rötkammare och kommunen fortsätter att fasa ut fossildrivna fordon till förmån för biogas och el. Luleås satsning har rönt stort intresse i Kina som vill veta hur biogas fungerar i kallt klimat.

■ Biogasproduktionen i Gävle producerar maximalt varför en ny biogasanläggning togs i drift i somras med ambitionen att öka produktionen 4–5 gånger. Dalarnas första biogasmack i Borlänge har fördubblat sin försäljning första året. Fler stationer är på gång i Gävle, Söderhamn, Falun och Sandviken. Borlänge kommun har antagit en policy som pekar ut biogas- och elfordon för den interna fordonsflottan.

■ I Skellefteå moderniseras anläggningen kraftigt och kapaciteten utökas. De bygger en gasledning som ska förse en bussterminal med gas, istället för att gasen transporteras på lastbil.

■ I Sundsvall har Biogas Mellannorrland samordnat 17 kommuner så att matavfall kan användas till att producera biogas och biogödsel. Svenska regeringen via Naturvårdsverket stöttar satsningen och har beviljat 84 miljoner i stöd från Klimatklivet. Diskussion om fortsättning pågår och beslut tas i december. Nu finns två tankställen i Sundsvall.

■ I Härnösand har biogasproduktionen varit i drift i ett år. Fordonsflottan i Härnösand ska bli fossiloberoende och biogasen är viktig i den omställningen.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, och vi måste agera nu! Biogas är en viktig pusselbit bland flera för att vi ska lyckas hantera klimatutmaningen. Du, som privatperson, företagare eller företrädare för offentlig verksamhet, kan göra en stor insats genom att göra ett aktivt val.

Markus Sundström, Sundfrakt

Ylva Öhrnell, DHL

Mårten Sjölin, Postnord

Susanne Öberg, LRF Västernorrland och Jämtland

Anna Albinsson, Biogas Norr

Claes Rosengren, BiodrivMitt

Caroline Steinwig, Avfall Sverige

Läs också:

En ny biogasanläggning är lika dumt som följetongen med Petersvik

Vi vill bygga en biogasanläggning i Korsta

Hemabs satsning på biogas bör stödjas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel