Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biogassatsning flyttas till Gävle

Sundsvalls kommuns stora planer på en biogaspanna i Korsta kan förverkligas – i Gävle.

– Det är inte uteslutet att det blir så, säger kommunalrådet Magnus Sjödin.

I mars ska de inblandade kommunerna träffas.

Sundsvall och Östersund har länge haft planer på en biogaspanna i Korsta.

En panna där bland annat hushållsavfall ska omvandlas till miljövänligt biogas som ska användas för drivmedel i fordon.

Men...

– Även i Gävle utreds ett sådant projekt som kommit mycket långt så det kan blir en möjlighet att produktionen sker där, säger Magnus Sjödin (M).

Sedan är det heller ingen hemlighet att projektet i Sundsvalls stött på problem, där bland annat kommunens egna mål för insamling av matavfall inte nåtts.

Där är exempelvis just Östersund betydligt framgångsrikare.

– Det vi vet nu är att i ett sådant här projekt räcker inte Östersund och Sundsvall till och vi måste samarbeta med fler kommuner. Gävle är där en tänkbar möjlighet, säger Magnus Sjödin.

Om anläggningen nu kan hamna i Gävle och inte i Sundsvall ser inte Magnus Sjödin alltför dramatiskt på.

– Det viktigaste är att vi kan använda matavfallet till biogasproduktion, inte var processen äger rum.

Det matavfall som nu samlas in i Sundsvall transporteras till Älandsbro norr om Härnösand där det komposteras och blir matjord.

I framtiden kan alltså dessa transporter fortsätta att ta E4 – men i motsatt riktning.

Förutom matavfall ska även enligt de ursprungliga planerna också rötslam från Tivoliverket och Ortviken in i processen, men i dagsläget är många frågor obesvarade hur det blir.

– Det viktigaste är att vi tillsammans med flera andra kommuner kan hitta en bra lösning, säger Magnus Sjödin.

Detaljplanen för denna satsning i Korsta har antagits av kommunen.

Investeringen i Korsta – beroende på vilken teknik som användes – skulle kunna hamna på 300 miljoner kronor enligt de tidigare planerna, men nu är alltså osäkerheten kring projektet mycket stort.

Bara för några månader sedan meddelade också Sundsvalls kommun att det inte blir någon ny biopanna i Korsta för att ersätta den befintliga oljepannan, men i det fallet hade man lyckats få till ett samarbete med SCA och energi från Ortviken och Östrand. Ett samarbete som innebär att den tänkta investeringen på mellan 800 miljoner och en miljard kan bli betydligt mindre.