Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bioguiden

Betyg: 4

Låt den rätte komma in

Vampyrskräck i stockholmsförorten Blackeberg är grunden i relationsdramat om en ung pojkes vardagsproblem med mobbing och frånvarande föräldrar. Ett ljus i tillvaron uppenbarar sig när han träffar hemlighetsfulla flickan Eli.

Krypande stämning, trovärdigt skildrad och en lysande insats av den unga huvudrollsduon.

JH

Patrik 1,5

Ella Lemhagens ofta roliga och ibland gripande film gör upp med våra fördomar om homosexuella. De tre huvudrollsinnehavarna är formidabla, främst tonåriga fyndet Tom Ljungman.

JH

Wall-E

Människorna har ödelagt jorden och flytt ut i rymden. Kvar är bara stackars städroboten Wall-E. När han får besök av sökarroboten Eva finner de hopp om liv.

Satiren är träffsäker och kul, och det är modigt att inte bara satsa på de säkraste gulliga, humoristiska och fartiga korten.

PE

Betyg: 3

Sex Drive

Ytligt sett handlar Sex Drive bara om att förlora oskulden och få ligga till nästan vilket pris som helst. Alla de nödvändiga vulgariteterna är med, men även en del mindre väntade, och en faktiskt ganska söt kärlekshistoria i marginalen.

PE

Bond – Quantum of Solace

När Bond tar det definitiva steget in i 2000-talet saknas charm och wow-känsla. Daniel Craig är dock strålande som känslomässigt kantstött och kallblodig agent i denna påkostade men inte särskilt märkvärdiga actionthriller.

JH

Rallybrudar

Komedi i värmländsk 60-talsmiljö, där Eva Röse och Marie Robertson övertygar som självständiga och charmiga rallybrudar. En måbra-rulle som värmer som ett par Lovikkavantar i vinterkylan.

JH

Mamma Mia

Ett färgsprakande kaos, som i början känns på gränsen till outhärdligt krystat. Men mot slutet svingar sig filmen upp på stadigare vingar mot den azurblå grekiska himlen med hjälp av Abbas största hits.

EB

Betyg: 2

Winky och jakten på den försvunna hästen

Holländsk film om lilla Winky och jultomtens häst som cementerar könsroller och ofta är svårbegriplig. Filmen räddas av några fina hästbilder och av en grundstory om flickan och skulden som alla barn kan relatera till.

EH

Twilight

Ännu en variant på temat ung kärlek med till synes oöverstigliga hinder, här med vampyrer i centrum.

Twilight ger tonårstjejerna i målgruppen det förväntade: mystik, lagom farlig romantik, kysk sensualism och heta grabbar. Den är dessvärre också lång, ojämn i skådespeleriet och onödigt tam.

PE

Madagaskar 2

Den djuriska fyrklövern från New Yorks Zoo vill hem till storstadsdjungeln igen, men deras plan kraschar på den afrikanska savannen. Där möter de sitt ursprung i olika omfattning.

Filmen består av dialog som inte leder nån vart, och skratten är förvånansvärt få. Bara tokstollen Julien och de hårdkokta pingvinerna roar.

JH

Niko

Renpojken Niko rymmer hemifrån för hitta sin rumlare till far, som jobbar i tomtens luftburna renspann. Historien är ett dignande julbord av förutsägbarhet med ett budskap som verkar hämtat ur Disneys handbok i oförarglighet.

CC

High School Musical 3

Bara balen och en avslutande show signerad de ambitiösa dramaeleverna återstår innan det är dags att gå ut i det fortsatta pluggarlivet. Showandet utgör filmens behållning, inte det smått träiga agerandet mellan låtarna.

PE

Betyg: 1

Saw V

Upprepningarna dras ännu ett varv till i femte kapitlet om den mordiske Jigsaw och hans avancerade dödsfällor.

PE

JH: Janne Hallman, PE: Peter Eliasson, EB: Ebba Blume, EH: Erik Helmerson, CC: Carl Cato