Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bioguiden

Betyg: 4

Burn after reading

Ett utkast till en bok av en avhoppad CIA-agent hittas av två mindre begåvade gyminstruktörer, som försöker sälja texten till högstbjudande.

Intrigen är befängd, alla karaktärer beter sig idiotiskt och ingen kan anklaga bröderna Coens historia för att leda någonstans. Ändå blir man märkligt varm och tillfredsställd.

HN

Låt den rätte komma in

Vampyrskräck i stockholmsförorten Blackeberg är grunden i relationsdramat om en ung pojkes vardagsproblem med mobbing och frånvarande föräldrar. Ett ljus i tillvaron uppenbarar sig när han träffar hemlighetsfulla flickan Eli.

Krypande stämning, trovärdigt skildrad och inte minst en lysande insats av den unga huvudrollsduon.

JH

Patrik 1,5

Ella Lemhagens ofta roliga och ibland gripande film gör upp med våra fördomar om homosexuella. De tre huvudrollsinnehavarna är formidabla, främst tonåriga fyndet Tom Ljungman.

JH

Wall-E

Människorna har ödelagt jorden och flytt ut i rymden. Kvar är bara stackars städroboten Wall-E. När han får besök av sökarroboten Eva finner de hopp om liv.

Satiren är träffsäker och kul, och man har inte bara satsat på de gulliga, humoristiska och fartiga korten.

PE

Betyg: 3

Bond – Quantum of Solace

När Bond tar det definitiva steget in i 2000-talet saknas charm och wow-känsla. Daniel Craig är dock strålande som känslomässigt kantstött och kallblodig agent i denna påkostade men inte särskilt märkvärdiga actionthriller.

JH

Rallybrudar

Komedi i värmländsk 60-talsmiljö, där Eva Röse och Marie Robertson övertygar som självständiga och charmiga rallybrudar. En måbra-rulle som värmer som ett par Lovikkavantar i vinterkylan.

JH

Mamma Mia

Ett färgsprakande kaos, som i början känns på gränsen till outhärdligt krystat. Men mot slutet svingar sig filmen upp på stadigare vingar mot den azurblå grekiska himlen med hjälp av Abbas största hits.

EB

Betyg: 2

Twilight

Ännu en variant på temat ung kärlek med till synes oöverstigliga hinder, här med vampyrer i centrum. Att ha en relation med en levande död är varken oproblematiskt eller säkert.

Twilight ger tonårstjejerna i målgruppen det förväntade: mystik, lagom farlig romantik, kysk sensualism och heta grabbar. Den är dessvärre också lång, ojämn i skådespeleriet och onödigt tam.

PE

Madagaskar 2

Den djuriska fyrklövern från New Yorks Zoo vill hem till storstadsdjungeln igen, men deras plan kraschar på den afrikanska savannen. Där möter de sitt ursprung i olika omfattning.

Filmen är alldeles för pratig, och skratten är förvånansvärt få. Bara tokige lemurkungen Julien och de hårdkokta pingvinerna roar.

JH

Pineapple Express

En marijuanarökande slacker blir vittne till ett gangstermord. Tillsammans med sin flummiga langare försöker de undvika att själva bli skjutna.

En splittrad skapelse som pendlar mellan att vara pårökt dialogbaserad komedi och överlastad actionrökare.

PE

Niko

Renpojken Niko rymmer hemifrån för hitta sin rumlare till far, som jobbar i tomtens luftburna renspann. Historien är ett dignande julbord av förutsägbarhet med ett budskap hämtat ur Disneys handbok i oförarglighet.

CC

High School Musical 3

Bara balen och en avslutande show signerad de ambitiösa dramaeleverna återstår innan det är dags att gå ut i det fortsatta pluggarlivet. Showandet utgör filmens behållning, inte det smått träiga agerandet mellan låtarna.

PE

Betyg: 1

Saw V

Upprepningarna dras ännu ett varv till i femte kapitlet om den mordiske Jigsaw och hans avancerade dödsfällor.

PE

HN: Håkan Norberg, JH: Janne Hallman, PE: Peter Eliasson, EB: Ebba Blume, EH: Erik Helmerson, CC: Carl Cato