Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birkas besök gav miljoner – kryssningsfartyget återkommer för minst två nya turer nästa år

Kryssningsfartyget M/S Birkas tre besök i Härnösand och Höga kusten blev en stor succé. Besöken genererade en omsättning på 1,5 miljoner kronor och redan nu är trycket stort inför nästa års kryssningar. "Vi har aldrig tidigare fått så många förhandsanmälningar inför en kryssning som nu", säger Marie Malmros, kommunikatör på Birka Cruises.

TV-klippet: M/S Birka gästar Härnösand och Henrik Skyttberg, centrumutvecklare, berättar vad besöket betyder för staden. Klippet är från 9 juni.

Rederiets personal blev helt överväldigad av mottagande de fick när M/S Birka anlöpte Härnösands hamn vid premiärturen på nationaldagen 6 juni. Paradorkestern fanns på plats liksom kommunledning samt att resenärerna bussades in och runt Härnösand under dagen.

Läs också: Kryssningar till Höga kusten även nästa år - "Har aldrig träffat så trevligt folk"

En mängd turistbussar stod även uppställda för att köra turisterna till specviellt utvalda utflyktsmål i Härnösand, Höga kusten och Ådalen.

– Det var idel lovord från våra resenärer och betyget de gav var 9,5 på en 10-gradig skala. Det är den högsta kundnöjdheten vi uppmätt på våra kryssningar, säger Marie Malmros, kommunikatör på Birka.

Efter de tre kryssningsresorna finns det nu svart på vitt hur mycket pengar Birkas besök omsatte i området.

Höga Kusten turist har fakturerat rederiet 700 000 kronor för de totalt 24 utflyktspaketen och totalt beräknas M/S Birkas tre kryssningar omsatt 1,5 miljoner i form av ökad handel i Härnösand och Höga kusten.

– Då har vi inte än räknat på det enorma PR-värdet som varumärket Höga kusten fått, säger Maria Lundkvist, verksamhetschef för Höga Kusten turism.

Läs också: Härnösand laddar för nya kryssningar – "Det blev en succé för stan"

Nästa vecka börjar planeringen inför nästa år kryssningar med M/S Birka i Höga kusten och klart är att det blir två resor i juni månad med ett förbehåll om även en tredje resa.

Redan nu har förhandsanmälningar kommit till rederiet inför nästa års kryssningar och i december öppnas bokningarna. I november spikas datumen för kryssningarna.

– Många upplever Höga kusten som ett väldigt spännande resmål och många resenärer vill återuppleva den vackra naturen och det fantastiska mottagandet vi fick, säger Marie Malmros, Birka Cruises.

M/S Birkas jungfruresa i våra farvatten dokumenterades flitigt av amatörfotografer och Catherine Lindén vann pris för bästa bild i den speciella instagram tävling som utlystes.

Under sommaren gjorde M/S Birka tre kryssningsturer i Höga Kusten och totalt beräknades 4500 turister varit ombord.